Hemoroidi

Piše: mr ph. Jelena Rapaić

Hemoroidi (poznati i kao šuljevi) su vrlo česta bolest. Smatra se da čak 50 % osoba iznad 50 godina pati povremeno ili hronično od hemoroida, ali se zbog same prirode bolesti retko obraćaju za stručnu pomoć.

Hemoroidi u suštini predstavljaju proširene i otekle venske krvne sudove unutar i oko analnog otvora i donjeg dela rektuma (završnog dela debelog creva). Ukoliko dođe do poremećaja cirkulacije u ovom delu venskog krvotoka, krv se zadržava u hemoroidalnim venama, one se šire i vremenom upale. Uzroci ovog premećaja su različiti i mnogobrojni: nasledna sklonost, trudnoća (usled pritiska ploda), pojačana iritacija i upala sluzokože kod hroničnih proliva ili prekomerne upotrebe laksativa, naprezanje prilikom pražnjenja debelog creva. Isto tako, fizički poslovi praćeni pojačanim naprezanjem, poput dizanja teških tereta, mogu dovesti do razvoja hemoroida.

Zavisno od lokalizacije, hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Unutrašnji hemoroidi smešteni su unutar rektuma, u području u kojem nema receptora za bol, tako da osoba često i ne zna da ih ima. Njihov najčešći simptom je krvarenje, po čemu se mogu i prepoznati. Treba naglasiti međutim da nije svako krvarenje iz digestivnog trakta posledica hemoroida. Ono može biti simptom ozbiljnih organskih oboljenja, te ukoliko traje duže, i nakon primene lokalne terapije za lečenje hemoroida, obavezno se treba obratiti lekaru. Spoljašnji hemoroidi javljaju se izvan analnog otvora i gotovo uvek su praćeni upalom okolne sluzokože, osećajem nesnosnog svraba, peckanja i bola. U težim slučajevima, unutrašnji hemoroidi mogu toliko oteći da izlaze izvan analnog otvora, i tada su praćeni istim simptomima kao i oni spoljašnji.
Za akutnu terapiju hemoroida koriste se preparati za lokalnu primenu koji sadrže supstance koje deluju protivupalno, zaustavljaju krvarenje i pomažu zaceljenje povređenih vena i sluzokože, kao i supstance koje ublažuju svrab i bol. Ovi preparati dolaze u obliku čepića, koji se koriste kod unutrašnjih hemoroida, ili masti koje su korisne u terapiji uglavnom spoljašnjih hemoroida, mada često imaju i aplikator za nanošenje unutar analnog otvora. Za pravilan izbor bezbednog i efikasnog preparata obratite se farmaceutu.

U toku akutnog napada hemoroida veoma je bitno blagim laksativima osigurati mekanu stolicu svakog dana i održavati higijenu analne regije hladnom vodom, bez sapuna ili drugih sredstava koja nadražuju. Za regulisanje stolice potrebno je unositi povećanu količinu biljnih vlakana, u vidu žitarica ili lanenog semena pomešanog sa jogurtom, ili ujutro natašte popiti čašu mlake vode sa jednom kašičicom meda i jabukovog sirćeta. Obroci ne smeju biti preterano začinjeni, jer začini dodatno iritiraju hemoroide. Nikako ne konzumirati alkohol, a pogotovo žestoka pića. Mast ili čepić treba primeniti nakon pražnjenja stolice, na čistu sluzokožu, uveče ili, u težim slučajevima, ujutro i uveče.
Naravno, kao i kod svih ostalih oboljenja prevencija je najvažnija. Ukoliko ste skloni čestoj pojavi hemoroida, obratite posebnu pažnju na pravilnu dijetu bogatu biljnim vlaknima (voće, povrće, integralni ili crni hleb umesto belog), izbegavajte prženu i preterano začinjenu hranu, unosite dovoljne količine tečnosti (barem 2 litre dnevno). Izbegavajte prekomerne količine alkohola.

Za sva pitanja koja se tiču prevencije i očuvanja vašeg zdravlja, slobodno se obratite stručnom osoblju „Apoteke Subotica”.