Rákmegelőzés

Apoteka Subotica

A RÁKELLENES KÜZDELEM EURÓPAI KÓDEXE

  1. Ne dohányozzon. A dohányosok minél előbb hagyják abba a dohányzást és semmiképp se dohányozzanak mások előtt.
  2. Mértékkel fogyasszanak alkoholos italokat.
  3. Naponta többször is egyenek gyümölcsöt és zöldségfélét.
  4. Óvakodjanak a felesleges kilóktól, korlátozzák a zsíros ételek fogyasztását és növeljék a napi fizikai aktivitást.
  5. Kerüljék a túlzott napozást főleg gyerekkorban.
  6. Kövessék a védelmi előírásokat amikor rákkeltő anyagokkal érintkeznek
  7. Ha van szemölcse, amelynek megváltozott az alakja, nagysága, színe vagy vérzik, okvetlenül keresse fel orvosát.
  8. Ha régóta köhög, gyakran bereked, bélműködési vagy húgyúti rendelleneséget tapasztal testsúlyvesztés kíséretében, okvetlenül keresse fel orvosát.
  9. Nőknél kötelező a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, időnként ajánlott méhnyaktörlet vétele is.
  10. A nők rendszeresen végezzék a mell önvizsgálatát és időnként szűrővizsgálaton is vegyenek részt.

A MELLRÁK KIALAKULÁSÁNAK RIZIKÓTÉNYEZŐI

A mellrák a nők leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, becslések szerint minden tizedik nő betegszik meg mellrákban. A betegség pontos oka nem ismert, de köztudott, hogy több különféle tényező együttes jelenléte megkönnyíti a betegség kialakulását.

  1. életkor – 50 éves kor után jelentősen nő az esély
  2. ha nem szült vagy az első szülés 30 éves kor után történt
  3. ha már kigyógyult a betegségből
  4. ha családjában van ilyen beteg
  5. ha korán jelentkezett első és későn fejeződött be utolsó menstruációja
  6. ha túlsúlyos
  7. ha gyerekkorában vagy fiatalkorában erős sugárzás hatásának volt kitéve

A MELL ÖNVIZSGÁLATA ÉS VIZSGÁLATA

A mellvizsgálat elsősorban az önvizsgálatot jelenti (ahogy a képek is mutatják) amit önmagunknak kell havonta végezni, a mell klinikai vizsgálatát viszont szakorvos végzi, amit mammográfiás, ultrahangos, mágneses rezonanciás vizsgálat és mellpunkció vagy –biopszia kísér.

Az önvizsgálat a következő hat fázisból áll:

  1. FÜRDŐSZOBÁBAN: Tusolás közben, amikor az egyik kezét a fej mögé tette körkörös mozdulatokkal tapogassa át mellét. Ne csak ujjbegyeit használja, tapogasson az ujjpercekkel is, tapogatás közben figyeljen a keményedésekre, csomókra, daganatra és hasonlókra. Jobb kezét használja a bal mell átvizsgálására, míg a balt a jobb mell vizsgálatára.
  2. TÜKÖR ELŐTT: Kezét szorítsa csípőjéhez, próbálja megfeszíteni a mellizmait, amelyeken a mellek vannak. Ezalatt a tükörben asszimetrikus elváltozásokat keressenek a mellen domborulat, bemélyedés, bőrbehúzódás vagy szemölcs formájában. Enyhe asszimetria a mell nagyságát illetően nem jelentős, mert a legtöbb nőnél ez tapasztalható.
  3. TÜKÖR ELŐTT: Emelje lassan kezét feje fölé a korábban említett elváltozások után kutatva tapogassa melleit. A kéz felemelése megkönnyíti az elváltozások észrevételét a bőrön és a mellbimbón.
  4. FEKVŐ HELYZETBEN A jobb mell átvizsgálásához tegyen a jobb lapockája alá párnát és jobb kezét tegye a feje fölé. Ez lehetővé teszi a mell mellkason való szétterülését így ilyenkor a legvékonyabb és legalkalmasabb a vizsgálatra. Ismételje meg a vizsgálatot a másik oldalon is.
  5. FEKVŐ HELYZETBEN: A jobb mell tapogatásához használja bal kezének ujjbegyeit, körkörös mozdulatokkal tapogassa a mellet annak külsejétől a mellbimbó felé haladva, legjobb óramutató irányába haladva. Fordítsanak figyelmet a bemélyedésekre és a csomókra. A melltőben tapasztalható szövetkeményedés normális jelenség. Ismételje meg a bal mell vizsgálatát jobb kezével.
  6. FEKVŐ HELYZETBEN: A vizsgálat végén gyengéden nyomja meg mindkét mellbimbóját az esetleges váladék vagy véralvadék felfedezése érdekében. Ha a vizsgálat alatt tapsztalt az említett jelekből egyet is, keresse fel orvosát.

A mell önvizsgálatát és vizsgálatát orvosnál mindig a menstruális ciklus első felében kell végezni, legjobb azokon a napokon amikor a vérzés befejeződik, amennyiben nincsen ciklusa, maguk választjanak időpontot amikor minden hónapban elvégzik a mell önvizsgálatát.

A mell punkció és biopszia, olyan beavatkozás, melyet vékony vagy vastag tűvel végeznek szövetminta vagy a csomó tartalmának vétele érdekében. A kapott mintát patológushoz küldik mikroszkópos elemzésre. A patológus megállapítja vannak e daganatos sejtek a mintában vagy jóindulatú elváltozásról van e szó. Ezeket a beavatkozásokat, amennyiben szükségesek sebészek végzik vizsgálat alatt vagy a radiológus ultrahangos vizsgálat alatt.

Mágneses rezonancia vizsgálat a mell specifikus vizsgálata, amit radiológus végez. A vizsgálat a mágneses rezonanciával gerjesztett hidrogénatom protonjainak testünkbe juttatásán alapul, mely teljesen ártalmatlan. Ezt akkor alkalmazzák, amikor ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálattal nem tudják megállapítani az elváltozás fajtáját, de használják a szilikon implantátumot tartalmazó mellek vizsgálatakor is.

A mell ultrahangos vizsgálata olyan készülék segítségével történik, mely ultrahanghullámokat használ a vizsgálathoz. A mell ultahangos vizsgálata ártarmatlan és fájdalommentes, ezért gyakran megismételhető. Fiataloknál, állapotosoknál, mellgyulladásos nőknél végzik, de gyakran használják a mammográfiás vizsgálat kiegészítésére is, hogy minél több információhoz jussanak a mell szerkezetéről és az elváltozásokról.

A mammográfia a mell röntgenes filmezése, az alakmazott sugármennyiség a minimumra van csökkentve. A ma alkalmazott módszerek közül csak ezzel lehet felfedezni a mellrákot kezdő stádiumban. A kapott filmet (mammogramm) őrizni kell és elvinni minden következő vizsgálatra. Minden nőnek ajánlott a mammográfia elvégezése először 40 éves korában.

A mellrák kialakulását nem lehet megakadályozni, de fontos diagnosztizálni kezdő stádiumban, amíg kisebb mint 1 cm, amikor még ki se lehet tapintani és nem is okoz tüneteket. A rákos elváltozást időben fel kell fedezni, műtéttel eltávolítani és megelőzni a komplikációkat, amik evvel a betegséggel járnak.

A MELL ÖNVIZSGÁLATÁNAK ÉS VIZSGÁLATÁNAK DINAMIKÁJA

Amennyiben nincs semmilyen tünete és nincs semmilyen rizikófaktora, tanácsoljuk, hogy a havi önvizsgálat mellett évente egyszer menjen el orvosához is kivizsgálásra. A klinikai vizsgálat mellett, el kell végezni:

- a mell ultrahangos vizsgálatát évente 40 éves korig,

- a mell mammográfiás vizsgálatát kétévente 40 és 50 éves kor között (ultrahangos vizsgálattal váltakozva),

- 50 éves kor után pedig évente ajánlatos a mammográfiás vizsgálat elvégeztetése.

Prevencija kancera1. Önvizsgálat a fürdőszobában

Prevencija kancera2. és 3. Önvizsgálat a tükör előtt

Prevencija kancera4. Önvizsgálat fekvő helyzetben

Prevencija kancera5. Önvizsgálat fekvő helyzetben

Prevencija kancera6. Önvizsgálat fekvő helyzetben 

Szerzők: Prof. Dr. Gudurić Branislav čs Prof. Dr. Prvulović Mladen

Fordította: Mr ph Kecsenovics Éva