Hogyan érhető el és tartható meg az ideális testsúly

Apoteka Subotica

16, 17, 18 éves korban

Nagyon sok ember, köztük gyakran a kamaszok is, elégedetlenek testsúlyukkal és alakjukkal, de nem tudják ezt a problémát helyesen kezelni. Lehet, hogy szeretnétek úgy kinézni, mint egy színész vagy egy modell a címoldalról, de ilyen célok elérése nem egészséges és nem is reális nagyon sok ember számára. Emellett, nem kell csapdába sem esni, elhinni, hogy létezik csodabogyó vagy diéta, amely lehetővé teszi, hogy úgy nézzetek ki mint valaki más.

Kako postići i održati idealnu telesnu težinuAz orvossal, dietetikussal vagy élelmezési szakértővel történő beszélgetés során tudhatjátok meg valóban szükséges-e esetetekben fogyni. Ők segítenek elérhető céljaitok megvalósításában. A legfontosabb az életstílusban és étkezési szokásokban történő változások bevezetése, amelyeket lehetőleg az életetek végéig be fogtok tartani. A gyors diéták és éhezések is lehetnek eredményesek, de mindez rövidtávú eredményt hoz, a kilók gyorsan visszajönnek, mert mindig visszatérünk a régi szokásainkhoz.

Tanácsok a sikerhez

Kapcsoljátok be családotokat

Kérjétek meg szüleiteket kapcsolódjanak be a testsúlycsökkentési programba és az egész család táplálkozási szokásain változtassanak, hogy az egész családnak java származzon az egészséges táplálkozásból. Bizonyított, hogy evvel a módszerrel hosszútávon a legjobb eredmények érhetők el.

Figyeljetek arra, mit isztok

Hihetetlen mennyi felesleges kalória kerül a szervezetbe édesített gyümölcslevek és szénsavas italok fogyasztásával a nap folyamán és mindezt észre sem vesszük. Amikor szomjaztok, egészséges ha vizet vagy nem édesített frissen facsart gyümölcsleveket isztok, ezáltal naponta legalább 150 kalóriával kevesebbet fogtok bevinni és a szervezetet sem terhelitek szükségtelen cukrokkal és adalékanyagokkal, amelyek a gyári készítményekben megtalálhatóak. Az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása szintén jó választás.

Kis változtatások a kezdetekben

Eleinte szokásaitokon keveset változtassatok és azt is fokozatosan. Kezdetekben csökkentsétek az ételadag nagyságát és ne igyatok egy hétig szénsavas italokat. Amennyiben ez sikerül, máris jobban fogjátok érezni magatokat és elkezdhettek szórakozni az egészséges táplálkozás és a gyakorlatok bevezetésével életetekbe.

Tudni kell hol a határ

Nagyon sokan unalmukban esznek, amikor magányosak, feszültek vagy folytatják az evést akkor is, amikor már jóllaktak. Próbáljátok felismerni ezeket a pillanatokat és lassítsatok, amikor érzitek, hogy telítődtök az étellel. Ez segíteni fog, mert az agyban 20 perccel az ételbevitel után alakul ki a szervezetbe vitt étel mennyiségének érzete. Próbáljatok nem enni, amikor idegesek vagytok vagy ha unatkoztok, ezekben a pillanatokban legjobb ha valamilyen aktivitásba kezdetek, mint amilyen a gyors séta vagy az edzőterem felkeresése. Segíthet még az elfogyasztott ételek feljegyzése, napló írása arról mit ettetek, így fogjátok legjobban felismerni azokat a pillanatokat és érzelmi állapotokat, melyek „kényszerítettek” arra, hogy a szükségestől többet egyetek.

Egyetek gyakrabban kevesebbet

Próbáljatok egészséges szokásokat kialakítani pl. táskátokban tartsatok pár falatnyi egészséges ételt, rágcsálnivalók és hamburger helyett, amely telít benneteket étkezések között. Ez lehet sárgarépa, integrált süti, friss vagy aszalt gyümölcs (aszalt sárgabarack), mandula vagy mogyoró. Ily módon mindig telítettség érzése alakul ki bennetek, nem éheztek ki és kevesebb kalóriát visztek be.

Kako postići i održati idealnu telesnu težinuÖt egészséges étkezés

Nem lesz könnyű, de próbáljátok kerülni a gyorsételeket (hamburger, pizza, palacsinta, croissant), helyettük fogyasszatok naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget. Evvel nem csak a testtömeg csökken, de egészségesebbek is lesztek. Még néhány jótanács az egészséges táplálkozáshoz: fehér kenyér helyett fogyasszatok integrált gabonából készült kenyeret, üdítők helyett vizet, magas zsírtartalmú tej helyett alacsony zsírtartalmút. Nagyon fontos, hogy reggelente egészséges reggelit fogyasszatok, amely tartalmaz gabonaféléket alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot és gyümölcsöt. Ez sokkal egészségesebb annál, amikor az autóbusz után futva bemajszoltok egy pizza szeletet vagy fánkot vagy ha nem is reggeliztek!

Ne kezdjetek kimerítő diétába

Szervezetünknek fontos a különféle élelmiszerek bevitele, ahhoz hogy egészséges maradjon, főleg a fejlődés időszakában, ezért a szigorú diétákat kerüljétek, amikor is lemondatok egy egész csoport élelmiszerről, ez nem is hasznos és nem is egészséges. A hús és tejtermékekről való lemondás és az összes szénhidrát kerülése nem ajánlatos. Sok fogyást serkentő tabletta veszélyes lehet az a fejlődő szervezetetek egészségre, ezért ne kezdjétek el szedni őket magatoktól, kérjetek tanácsot a gyógyszertárban, ahol a képzett gyógyszerész segít az étrendkiegészítők kiválasztásában és hasznos tanácsokat ad az egészséges táplálkozásról.

Ne mondjatok le bizonyos élelmiszerekről

Mindez, amit most elmondtunk, nem jelenti azt, hogy egész életetekben le kell mondanotok azokról az ételekről, amit a legjobban szerettek, mint amilyen a fagyi, csipsz, mogyorókrém. Amennyiben megfosztjátok magatoknak ezektől a kis örömöktől, csak azt éritek el, hogy még jobban kívánjátok, ezért időnként ajándékozzátok meg magatokat. Ugyanígy ne kerüljétek teljes mértékben a zsírt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, őket a szükséges mennyiségben, mérsékelten kell a szervezetbe vinni, mert ők is nélkülözhetetlenek a szervezet helyes működéséhez.

Mozogjatok

Nem mindig szükséges diétát tartani, amikor alakotokon szeretnétek változtatni, elegendő sportolni, ahhoz, hogy átformáljátok bizonyos testrészeiteket vagy állóképességeteken és általános és fizikai erőnléteteken javítsatok. Nem kell ennek csapatsportnak lenni vagy aerobiknak, próbáljatok ki különféle aktivitásokat, amíg meg nem találjátok azt, ami nektek leginkább megfelel, ez lehet hegymászás, kerékpározás, tánc, pilates, jóga, rollerezés. Célotok legyen a napi 60 perc aktivitás vagy edzés, legyetek kreatívak, gyalogoljatok az iskoláig, kocogjatok a reggeli tusolás előtt, segítsetek szüleiteknek a kerti munkákban, csináljátok mindazt, ami megmozgat benneteket, kezdjétek el valamivel, még ha csak az egy séta az iskolától hazáig. Idővel haladni fogtok és az eredmények láthatóak lesznek, ekkor elégedettebbek lesztek önmagatokkal, kinézetetekkel és testsúlyotokkal.

Építsétek izomzatotokat

Amennyiben intenzívebb edzésbe kezdtek, gyorsabban értek el eredményeket, mert az izmok sokkal több kalóriát égetnek el mint a zsírszövet. Ily módon egyidejűleg veszítetek súlyotokból és építitek izomzatotokat. Mindehhez nem szükséges edzőterem, elegendő a pilates is vagy más aerob gyakorlat kis súlyokkal vagy gumiszalaggal. A kiegyensúlyozott edzés aerob gyakorlatokat, erőnléti gyakorlatokat és nyújtógyakorlatokat tartalmaz.

A gyógyszertárban, ahol lehetőség nyílik bizalmas beszélgetésre, a gyógyszerész hasznos tanácsokkal szolgálhat az egészséges táplálkozásról és segíthet a diéták kiválasztásában. Amennyiben nincs orvosotok, felkereshetitek a gondozót és a tanácsadót, ahol szakorvosok dolgoznak, akik válaszolni tudnak a felmerült kérdéseitekre.

További információkhoz juthattok a következő weboldalon: www.teenshealth.com

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva