Az alkoholfogyasztás rizikói és következményei 15,16,17 éves korban

Az alkoholos italokban található alkohol természetes anyag, amely gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségfélékben található cukrok alkoholos erjedése folyamán keletkezik. Mikroorganizmusok, gombák és baktériumok segítségével alakul át a cukor alkohollá alkoholos erjedés vagy fermentáció során. Az alkoholos italok fogyasztásával az alkohol a vérkeringésbe jut és a központi idegrendszerre gyakorol hatást. Fiataloknál, tinédzsereknél az agy fejlődésben van és még ma is tudósok kutatják az alkoholos italok által szervezetbe került alkohol hatását az agyra.

Alkohol – rizici i poslediceHogyan hat az alkohol szervezetünkre?

Az alkohol gátló hatást fejt ki a központi idegrendszerre, lassítja az agyfunkciókat, változtatja az érzékelést, emóciókat, mozgást, látást és hallást. Az alkohol kis mennyiségben ellazít, csökkenti a feszültséget, de ha rövid idő alatt nagy mennyiségben kerül a szervezetbe komolyabb változásokat okoz az agyban, nem említve az esetleges mérgezést. A személyiségtől függően, a mérgezés következtében vagy jókedvűek lesztek vagy agresszívak. Mindezt követi a zavartság és a dezorientáció, a reakcióidő drasztikus csökkenése (ezért is veszélyes inni és vezetni), még jellembeli változások is jelentkezhetnek. Alkoholmérgezést okozhat a nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségben bevitt alkohol. Első tünetként hányás jelentkezik leggyakrabban, amit kifejezett fáradtság, nehéz légzés, idegrohamok, alacsony vércukorszint követ és akár halállal is végződhet.

Miért fogyasztanak alkoholt a tinik?

Általános jelenségnek számít a tizenévesek kísérletezése az alkohollal, ennek az okai lehetnek: kíváncsiság, ellazulni vágyás, stresszcsökkentés, a társaságba történő beilleszkedés vagy hogy idősebbeknek látszonak. Nem veszélytelen ebben az életszakaszban az alkoholfogyasztás, sok a környezetünkben élő felnőtt fogyaszt rendszeresen sört vagy bort, mivel körülvesznek bennünket a csábító reklámok.

Rizikó és következmények

Sajnos, hazánkban nagyon könnyen hozzájuthatunk az alkoholhoz, ezért is csak rajtatok áll a döntés a fogyasztást illetően. A legnagyobb veszélyt a függőség kialakulása jelenti, ami idővel komoly szervi károsodásokat, mindenekelőtt a máj, szív ás agy károsodását okozza.

Alkohol – rizici i posledice A szervek közül először a máj szenved károsodást. Ez lehet az enyhébb lefolyásútól kezdődően, a májkárosodástól (megnagyobbodott, elzsírosodott)  egészen a cirózisig, a gyógyíthatatlan halálos betegségig. Az alkohol állandó irritáló hatása miatt a gyomor és a patkóbél nyálkahártyáján fekély jelentkezhet. Gyakori következménynek számít a hasnyálmirigygyulladás, amit kibírhatatlan fájdalmak és magas halálozási arány jellemez, ennek következtében cukorbetegség is kialakulhat, ami magában újabb nehézségeket hordoz. Az alkohol kihat a szív- és érrendszerre is, ezért a legtöbb krónikus alkoholfogyasztó magas vérnyomástól is szenved, de bizonyos esetekben jelentkezhet a szívizom gyengülése is. Az idegek a legérzékenyebbek az alkohol hatására. Az alkohol okozta idegkárosodás következményeiként jelentkezhet vakság, impotencia, lábzsibbadás és fájdalmak, amelyek megnehezítik vagy járóképtelenné teszik az alkoholfogyasztót. A rendszeres fiatalkori alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a tanulási képességet és az emlékezést, nehezíti a koordinációt és csökkenti a teljesítőképességet a sportban. Ittas állapotban jelentősen növekszik a sérülés veszélye, közlekedési balesetek száma, törvénybe ütközés, helytelen ítélőképesség, védekezés nélküli szex (nemi úton terjedő betegségek és a nemkívánatos terhességek száma nő). Midez csak néhány a lehetséges következmények közül. Egy amerikai kutatás szerint az olyan 13 éves tinik, akik napi öt vagy attól több alkoholos italt elfogyasztanak, esélyesek arra, hogy már akár 24 éves koruktól túlsúlyosakká váljanak és magas legyen a vérnyomásuk. Amennyiben problémátok van az alkoholfogyasztással, tanácsos lenne segítséget kérni olyan felnőttől, mindenekelőtt a szülőktől, akikben megbíztok, de orvoshoz is fordulhattok a Fiatalkori tanácsadóban vagy akár az iskolai pedagógushoz is.

Mindenki maga dönti el fogyaszt-e alkoholt. Alkohol nélkül is lehet élvezni a bulit vagy a koncertet. Ekkor a központi idegrendszer normálisan fog működni és élesen vissza tudtok majd emlékezni az életetek legszebb eseményeire.

Forrás: www.teenshealth.com

További információkért fordulhattok hozzánk a következő weboldalon: www.apotekasubotica.rs

vagy telefonon:

024/552-499

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva