A marihuána fogyasztás rövid- és hosszútávú hatásai

 

Kratkotrajni i dugotrajni efekti upotrebe marihuaneA marihuána a leggyakrabban használt kábítószerek közé tartozik úgy hazánkban, mint a világ többi részén. A Cannabis sativa növény levelének, virágának és szárának száraz, vagdalt keveréke, amit a köznyelvben különféleképpen neveznek meg. Leggyakrabban cigarettaként használják.

Rövidtávú hatásai:

THC (delta-9-tetrahydro-cannabinol) a fő aktív hatóanyaga. Amikor cigarettaként használják, a THC a tüdőn keresztül a vérkeringésbe kerül, majd a vérárammal az agyba és más szervekbe jut. Az agyban azon idegsejtek receptoraihoz kapcsolódik, amelyek a koordinációért, gondolkodásért, emlékezésért, koncentrációért, időérzékért, elégedettségért és az érzelmekért felelősek. Ennek köszönhető a kábítószer által előidézett ”emelkedett” érzés.

A kábítószert fogyasztók a következő hatásokat tapasztalják:

  • Nehezebb gondolkodási képesség és problémamegoldás
  • Memóriazavarok és tanulási nehézségek
  • Koordinációvesztés
  • Torzult érzékelés

Ezek a hatások néhány képességet mint pl. az autóvezetés, veszélyesebbé tesznek.

Hosszútávú hatásai:

Kutatásokkal is bizonyították, hogy a hosszútávú marihuánafogyasztás következtében a következő nem kívánt hatások alakulnak ki:

  • Elváltozások az agyban – a marihuána változásokat idéz elő a stresszre válaszoló, motivációkért és jutalmazásért felelős agyrészekben
  • Terméketlenség – kutatásokkal bizonyított, hogy a komoly függőknél ovulációs és spermaképzési rendellenességek jelentkeznek. Nagy valószínűséggel állítható, hogy azoknak a személyeknek, akik gyakran és sok marihuánát fogyasztanak nehezebben születik gyerekük a kívánt időpontban idősebb korban. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a marihuánát fogyasztó anyukák babáinál gyakrabban jelentkezik fejlődési és viselkedési rendellenesség.
  • Légzési nehézségek – krónikus köhögés, bronchitis, a légutak állandó irritáltsága, váladékképződés gyakrabban jelentkezik a függőknél
  • Vérnyomás változás – hosszútávú fogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezethet, valamint szédülést is okozhat
  • Érzelmi gondok – depresszió gyakrabban jelentkezik a hosszabb idő óta marihuánát fogyasztó személyeknél, mint akik nem fogyasztják. Gyakran jelentkezik feszültség, nagyobb az esély skizofrénia ( komoly pszichés megbetegedés) kialakulására.

Kratkotrajni i dugotrajni efekti upotrebe marihuaneTovábbi várható problémák

Gyakran hallani, hogy a marihuána fogyasztás az előszobája a további kábítószerfogyasztásnak. Nem állítható, hogy az egyetlen és közvetlen okozója, de a statisztikák is azt mutatják, hogy akik használják nyolcszor nagyobb eséllyel fognak kokaint fogyasztani, valamint 15-ször nagyobb az esély arra, hogy heroin fogyasztóvá válnak. Ne feledkezzetek meg arról a tényről sem, hogy a kábítószer termesztése, birtoklása és forgalmazása büntetendő. A büntetettség pedig egész életetekben követ benneteket, az egyetemre való iratkozáson át a munkakeresésig mindenhol.

Mi történik ha abbahagyom?

Azok a személyek, akik hosszabb idő óta fogyasztanak marihuánát és szeretnék azt abbahagyni, ingerlékenységgel, álmatlansággal, feszültséggel, depresszióval, étvágytalansággal szembesülhetnek. Ezek a tünetek egy két héttel a kábítószer fogyasztás felhagyását  követően megszűnnek.

A THC kimutatható vizeletből a fogyasztást követően 30-45 nap elteltével is. A THC-t kimutató tesztek gyógyszertárban is megvásárolhatóak, amelyek csak a THC-t vagy mellette más kábítószereket is kimutatnak. Napjainkban a munkaadók felhasználják ezt a munkavállaló értékelése érdekében.

Ha ti vagy valaki, akit ismertek, szeretne megszabadulni ettől a szokásától fordulhat akár az iskolában is szakképzett személyhez vagy a Fiatalok tanácsadójához. A legjobb módszer az egyéni tanácsadás vagy a csoportterápia.

Forrás: www.teenshealth.com

További információkért fordulhattok a következő telefonszámon 024/552-499 vagy tegyetek fel kérdést a weboldalunkon: www.apotekasubotica.rs

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva