Az óvszer helyes használata és tárolása

Pravilna upotreba i čuvanje kondomaAz óvszer a legkönnyebben hozzáférhető és egyben a legolcsóbb védekezési eszközök egyike, segítségével megelőzhető a nemkívánt terhesség, azonkívül a szexuális úton terjedő betegségektől is véd. E tulajdonsága miatt fontos használni és megfelelően tárolni.

Az óvszer helyes használata és tárolása

Az óvszer helyes tárolásával csökkenthető az óvszer sérülésének kockázata. Hő, napfény, különféle olajak és vegyszerek hatására az óvszer anyaga elváltozhat és ezáltal sérülékenyebbé válik. Az óvszert száraz, hűvös helyen kell tárolni, távol bármilyen hő- és fényforrástól, mert azok kiszáríthatják.

Ne engedjétek, hogy az óvszer olajakkal és lotionokkal érintkezzen, mint pl. a baba- vagy masszázsolaj, mivel azok elváltoztathatják az óvszer anyagát. Ha sikosítót használtok, választjátok a glicerolalapúakat, amelyek vízben oldódnak.

Nem javasolt az óvszert zsebben vagy pénztárcában tárolni, mivel ott könnyen gyűrődik, megtörik illetve ha ráültök könnyen megsérül, így könyebben ki is szakadhat. Az óvszer külső csomagolását ne nyissátok éles tárggyal (olló) illetve fogakkal.

Ellenőrizzétek a szavatossági idejét, mert idővel az óvszer anyaga elváltozik, ezért az könnnyebben elszakadhat használat közben. Ne használjátok az óvszert, ha annak szavatossági ideje letelt.

Az óvszer elszakadhat, ha az nem illeszkedik megfelelőképpen illetve ha nem helyezik fel helyesen (pl. ha nem hagynak neki elegedő helyet az óvszer végén vagy ha levegő marad alatta). Könnyen elszakadhat, ha túlzott súrlódásnak van kitéve, illetve ha nem megfelelő a nedvesedés vagy ha körrömmel, gyűrűvel, pirsinggel vagy foggal megsértitek.

Hogyan lehet felismerni a sérült óvszert?

A legtöbb óvszer csomagolásán fel van tüntetve szavatossági ideje. Ha az letelt nagyobb eséllyel szakad ki használat közben illetve kevésbé véd a szexuális úton terjedő betegségektől és a nemkívánt terhességtől. Ha a csomagolásból kivett óvszer száraznak tűnik vagy ragad illetve durva, ne használjátok, szerezzetek be másikat.

Pravilna upotreba i čuvanje kondomaLehetséges mellékhatások

Óvszerhasználat során a legtöbb esteben nem jelentkezik mellékhatás, de jegyeztek már fel óvszerallergiát illetve hüvely/ pénisz irritációt az óvszeren található spermicid illetve sikosító miatt. Ha latex allergiátok van, poliuretánból készült óvszert használjatok.

Fontos megjegyzések

A legtöbb óvszer latexből készül. Léteznek báránybőrből készültek is, de azok kevésbé védenek a szexuális úton terjedő betegségektől, ezért is javasolják a latexből készült óvszerek használatát.

Amit lehet nem tudtok vagy amire nem fordítottatok kellő figyelmet, az az, hogy az óvszer nem véd az intim területek bőrfertőzéseitől, amelyet nem véd az óvszer, mint amilyen a pénisztő illetve a herék.

Ha az óvszer kiszakad vagy kifakad és aggódtok a nemkívánt terhesség miatt, jelentkezettek orvosotoknál illetve gyógyszerészeteknél a mielőbbi sürgősségi fogamzásgátlás miatt. Emelett mindkét félnek ajánlott letesztelnie magát a nemi úton terjedő betegségekre.

Forrás: www.teenshealt.com

További információkat kaphattok a 024/552-499 telefonszámon

illetve kérdést tehettek fel a www.apotekasubotica.rs weboldalon.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva