Allergiateszt

Alergo testElkezdődött az allergiaszezon. Amennyiban orvosa allergia tüneteit véli felfedezni Önnél és valamilyen allergiára gyanakszik, valószínűleg allergológushoz fogja Önt küldeni, aki az allergia diagnosztizálására és gyógyítására szakosodott.

Mi történik az allergiatesztelés folyamán?

A következő kérdésekre számíthatnak az allergológusnál tesztelés előtt:

  • Milyen tüneteket észlelt mikor megjelent az allergiás reakció (pl. viszketés és urtikária a torokban)
  • Milyen gyakran észleli ezeket a tüneteket?
  • Észlelte -e ezeket a reakciókat pl. valamilyen étel fogyasztása után, valamilyen állatszőrrel való érintkezés után, pollenidőszakban, intenzív szagok belélegzése után (pl.frissen kaszált fű illata)
  • Mennyi idő telt el a meghatározott étel elfogyasztását illetve az allergénnel való érintkezést követően az allergiás tünetek megjelenéséig?
  • Családtagjai közül valaki szenved-e allergiától, asztmában vagy ekcémás-e?

A kérdésekre való válaszadás után következhet a tesztelés. A tesztelés leggyakrabban bőrön történik.

A bőrön végzett allergiatesztelés menete

Az allergia teszt során az alkar illetve hát bőrére cseppentik az allergének kivonatát, egy speciális lándzsával apró szúrást végeznek ezen keresztül. A 15 perc után értékelhető reakcióval többek között pollenek, ételek, atkák, állati szőrök, rovarméreg kiváltotta érzékenység igazolható. Az allergének felvitelét követő 15 perc után vizsgálják meg azt, hogy a bőr milyen reakciókat adott ezen sérüléseknél bejuttatott allergénekre, jelentkezett-e bőrpír illetve püffedés. Ezek az elváltozások a meghatározott allergén bőrre való felvitelét követően jelennek meg, ezért könnyen megállapítható, hogy a felvitt allergén allergiás reakciót idezett-e elő. Ha az allergológus megállapítja, hogy több allergénre is allergiás, illetve nem biztos az allergiát kiváltó allergénben, valószínűleg egyidejűleg több allergénre fogja tesztelni. A tesztelés után a bőrön egy ideig viszkető érzés lesz észlelhető. Az orvos ebben az esetben felírhat antihisztamin vagy kortikoszteroid tartalmú kenőcsöt.

Alergo testA tesztelésre való felkészülés

Néhány nappal a tesztelés előtt abba kell hagyni az antihisztamint tartalmazó  gyógyszerek szedését, még azok szedését is, melyek a gyógyszertárban recept nélkül kaphatóak (OTC). Az antihisztaminok a szervezetben maradhatnak és befolyásolhatják az irányítani allergiateszt eredményeit, azaz csökkentik a szervezet allergénre adott válaszát.

Eredmények és kezelés

Ha az allergológus allergiát diagnosztizál valamely allergénre, ajánlani fogja a további kezelést. A kezelés az allergiától függ - ha olyan reakcióról van szó, mely a közvetlen környezetünkben megtalálható, a levegőben pl., akkor az orvosok leggyakrabban antihisztamint írnak fel tablettában. Amennyiben már allergiás asztma is kialakult, a kezelésbe inhalátorokat, pumpákat is bevonnak. Ha ételallergiát azonosítottak, akkor elegendő csak a meghatározott étel fogyasztásának kerülése. A bőrön jelentkező allergiára antihisztamin vagy kortikoszteroid tartalmú kenőcsöket írnak fel.

Ha valamilyen allergiás tünetet észlelnek, mindenképpen keressék fel kezelőorvosukat, a megfelelő kezelés mielőbbi felírása érdekében. A jelentkező tünetekkel fordulhatnak a gyógyszerészhez is, aki, ha szükséges a megfelelő szakemberhez fogja Önöket irányítani és javasolni fogja, hogy mit tegyenek addig, míg az allergia meg nem szűnik a felírt terápia alkalmazását követően. A terápia felírása és a gyógyszerek megvásárlása után, mindenképpen beszélgessenek el a gyógyszerésszel a krémek és a tabletták használatáról, a napozás veszélyeiről, a krémek használatakor jelentkező fényérzékenység miatt, valamint érdeklődjenek a gyógyszerek mellékhatásairól és interakcióiról, a pumpák használatáról, amennyiben azokat is alkalmazniuk kell.

Forrás: www.teenhealth.com További információkért forduljanak hozzánk a következő telefonszámokon: 024/552-499 és 024/415-0300

Gyógyszerészi tanácsadásra lehetőségük nyílik az 1-es kirendeltségű gyógyszertárunkban (Városháza alatt) is, minden munkanapon 12 és 14 óra között.

Kérdéseiket elküldhetik gyógyszerészüknek online is, a Pet plus weboldalon keresztül, az Apoteka részről.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva