Napallergia

Apoteka Subotica

Alergija na sunceA fokozatos napon való tartózkodással nagy mértékben csökkenthető az allergiás reakciók kialakulásának esélye.

Enyhe allergiás reakciók jelentkezésekor elegendő a hideg borogatás és a klasszikus UV sugárzás elleni védekezés alkalmazása is. Az érintett bőrfelüleltre legjobb hideg borogatást tenni, de ha erős fájdalmak is kínozzák, akkor próbálják paracetamollalenyhíteni, ami a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható (OTC készítmény). Ha a tünetek intenzívek forduljanak orvoshoz, aki antihisztaminikum és kortikoszteroid tartalmú kenőcsöket fog felírni.

Ha a bőrön jelentkező nap által kiváltott reakció mellett láz, hidegrázás, hányás is jelentkezik, azonnal jelentkezzenek orvosnál, mert nagy valószínűséggel a napszúrás tüneteit tapasztalják.

Az napallergiás reakciók egyik fajtája bizonyos gyógyszerek fogyasztásának következménye is lehet, ezt a fajta allergiás reakciót fotoszenzibilitásnak nevezik. A bőr fokozott napérzékenysgéről van szó, ami a meghatározott gyógyszer és a nap kölcsönhatásának eredménye. Pirosodással gyulladással járó reakció alakul ki a napsugárzásnak kitett bőrfelületen, ami a hagyományos napégésre hasonlít.

Felsorolunk néhány gyakran használt gyógyszert, mely fotoszenzibilitást vált ki:

  • Antibiotikumok (ciprofloxacin, levofloxacin, doksiciklin, szulfometoxazol és trimetoprim kombinációja)
  • Az allergiaellenes gyógyszerek (antihisztaminikumok krém és zselé formájában)
  • Nemszteroid antireumatikumok (naproxen…)
  • Akné kezelésére szolgáló gyógyszerek (izoretinoin)

Alergija na sunceEz csak egy része a fotoszenzibilitást kiváltó gyógyszerlistának, ezért legjobb napozás előtt tanácsot kérni a gyógyszerésztől a gyógyszerek nappal való kölcsönhatásáról. Ez vonatkozik a vény nélkül kapható gyógyszerekre is, amilyenek pl. a fájdalomcsillapítók, krémek és növényi gyógyszerek.

A napozást követően nem szükségszerű az azonnali hólyagok megjelenés, néha erre csak pár nap elteltével kerül sor.

Tüneteket enyhítő teendők a napozást követően megjelenő hólyagok jelentkezésekor:

  • Ne bántsák ujjaikkal és ne próbálják a bőrt lefejteni róluk, mivel maga a hólyag védi az alatta lévő bőrt és elősegíti a begyógyulást. Ha lefejtik, elfeertőződhet.
  • Aloe vera zselével vagy valamilyen hidratáló szert lehet a hólyagokra tenni (pl. hidrogélt) Ebben az esetben a zsíros krémek nem előnyösek, mivel gátolják a hő távozását a sérült börfelületről és annak hűlését. A hólyagos területre steril gézt illetve kötszert lehet tenni.
  • Óvják a bőrt a naptól, míg az nem regenerálódik az égést követően. A gyógyulás ideje alatt a bőr érzékeny a napra, csak ronthat a helyzeten, ezért is javasolt a hossz ujjú, könnyű, pamutból készült ruházat viselete néhány napon keresztül. A bőr gyógyulása után sem szabad megfeletkezni a védőkrémek használatáról.
  • Az égés okozta nagy fájdalmak paracetamollal vagy ibuprofennel (vény nélkül is kapható gyógyszerek) enyhíthetőek illetve hűsítő tapasszal.

A hólyagok általában nyomtalanul gyógyulnak, de a bőr ilyen, sejtszinten történő, sérüléseivel nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Ez kifejezettebba gyermekkori és kamaszkori hólyagok szerése után. Ezért is fontos már fiatal korban tudni a helytelen napozás következményeiről és minden hosszab ideig történő napon tartózkodáskor UVA és UVB szűrőket tartalmazó krémet használni, melyek legalább 1-ös fényvédő faktorral rendelkeznek. Gyakran fel kell őket vinni a bőrre, főleg úszás és izzadás alkalmával.

Ne feledjék, hogy a önbarnítókrémek nem rendelkeznek UV védelemmel, ezért fontos a napvédő krémek használata.

A bőr olyan szerv, ami nem felejt, tehát az életünk során összegyűjtött sugárzás csak idősebb korban kerül a „kasszához megfizettetésre”, különféle börproblémák illetve bőrrák formájában. Ezt nagyon nehéz megmagyarázni a fiataloknak, akik egyre barnábbak szeretnének lenni, hogy divatosabbak legyenek.

Forrás: www.teenshealth.com

           www.plivazdravlje.hr

Kérdéseikkel fordulhatnak hozzánk a www.apotekasubotica.rs weboldalon illetve a 024/552-499, 024/415-0300 telefonszámokon.

A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin Fordította: Mr. ph. Kecsenovics Éva