Zdrava pića

Apoteka Subotica

Piše: Jelena Pavlović

Obična voda će najbolje da vam utoli žeđ. Izbegavajte zaslađene napitke, a unos mleka i đusa ograničite.

Bez ikakve sumnje, voda je najbolji i najzdraviji izbor – nema kalorija i lako je dostupna. Ona obezbeđuje organizmu sve što mu je potrebno za nadoknadu tečnosti izgubljene kroz metabolizam, disanje, znojenje, i izbacuje toksine. Ona bi trebalo da je piće koje najviše konzumirate. Pića prepuna šećera najgori su izbor – obezbeđuju mnogo kalorija, a ništa nutrijenata. Svakodnevna upotreba može dovesti do povećanja telesne težine i povećati rizki od dijabetesa tipa 2. Ostala pića imaju svoje „za“ i „protiv“, ali uz neka ograničenja mogu da se uklope u ono što smatramo zdravom ishranom:

  • Kafa i čaj: bez kalorija su, osim ako ne dodate šećer i šlag. Za većinu ljudi su bezbedni za upotrebu i čak mogu da imaju neke koristi za vaše zdravlje.
  • Pića sa veštačkim zaslađivačima: plus im je što nemaju kalorija, ali njihovi dugotrajni efekti na zdravlje i telesnu težinu još nisu poznati, tako da ih ne treba unositi u velikim količinama.
  • Đus od 100% voća: ima vitamina, ali i puno kalorija, tako da ne treba piti više od jedne čaše dnevno.
  • Mleko: sadrži puno kalorija, zato je najbolje ograničiti unos na jednu ili dve čaše mleka dnevno, i to po mogućnosti sa niskim sadržajem masti. Kalcijum se može unositi i iz drugih izvora.
  • Alkohol: on može biti za organizam i tonik i otrov, a razlika je u dozi i u osobi koja ga pije – ovde je umerenost ključ.

5 brzih saveta – kako izabrati zdravo piće

  1. Promenite navike sa unosom zaslađenih pića - prosečna limenka ili flašica sa zaslađenim sokom ili sodom sadrži oko 150 kalorija. Ako svakodnevno popijete barem jedno ovakvo piće, a ne smanjite unos kalorija na nekoj drugoj strani, možete da dobijete čak do 7 kg godišnje. Smanjenje unosa ovih pića može vam pomoći u kontroli svoje telesne težine, kao i da smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.
  2. Bez kalorija na prirodan način – dijetalna pića sa veštačkim zaslađivačima mogu da dovedu do toga da naši receptori žude za preslatkom hranom. Obična voda je najbolje piće bez kalorija – ako vam je i suviše jednostavna, probajte da dodate isceđen limun ili lajm, ili malo prirodnog đusa. Čaj i kafa bez ikakvih dodataka su takođe napici bez kalorija, ali u umerenim količinama.
  3. Ako ne pijete alkohol, nema potrebe ni da započinjete. Smatra se da alkohol u umerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca ili dijabetesa, ali i povećava rizik od raka dojke i raka debelog creva. Za neke ljude – trudnice, osobe koje su na odvikavanju od zavisnosti od alkohola, osobe koje pate od bolesti jetre, osobe koje uzimaju lekove koji stupaju u interakciju sa alkoholom – jasno je da usled konzumiranja alkohola rizik jasno nadmašuje korist.
  4. Pića za sportiste ostavite sportistima. Pića za sportiste su pripremljena tako da sportistima tokom intenzivnog vežbanja obezbede ugljene hidrate, elektrolite i tečnost za period od barem jednog sata. Za nekog ko se ne bavi intenzivno sportom ova pića su samo još jedan izvor kalorija.
  5. Zaboravite na energetska pića. Ovi skupi ali atraktivni napitci imaju sadržaj šećera kao i svi ostali zaslađeni sokovi, kofeina u količini dovoljnoj da vam podigne krvni pritisak i dugačku listu raznih biljnih ekstrakata i aditiva čiji dugotrajni efekti po zdravlje nisu poznati. Ovakva pića vam apsolutno ne trebaju.

 

6 ideja za pića sa malo kalorija

  1. Spa voda – možete je lako i sami napraviti. U hladnu čašu vode probajte da ubacite nekoliko tanko isečenih kriški limuna ili sveže isceđen sok od limina, lajma, pomorandže ili grejpa.
  2. Čaj – crni, zeleni ili biljni, topao ili hladan čaj je odličan izbor za zdrav napitak bez kalorija. Kašika šećera ili meda dodaje samo 15 kalorija po jednoj šolji. Neki čajevi sami po sebi imaju slatkast ukus, a većina ima prirodnu aromu, manje ili više bogatu. Crni i zeleni čaj su bogati antioksidansima, flavonoidima i drugim biološki aktivnim supstancama koje mogu biti korisne za zdravlje.
  3. Kafa – bez kalorija je, ali čim dodate slatku pavlaku, šlag ili čokoladni preliv broj kalorija koje unesete se povećava na 300 ili 400. Jedna kašika šećera i/ili malo mleka je sve što vam je potrebno.
  4. Mineralna voda sa malo đusa – napravite sami ovo piće sa 12 delova mineralne vode i jednim ili dva dela đusa (npr. 360 ml vode i 30 -60 ml đusa). Možete uz to dodati krišku limuna ili svežu biljku, kao što je listić mente.
  5. Napici iz blendera – napravite osvežavajuće piće od svežeg voća i leda bez šećera – jedna veća čaša sadržaće samo oko 20 kalorija.
  • ½ šolje leda
  • ¾ šolje mineralne vode
  • 1/3 šolje lubenice ili šumskog voća
  • Listići mente ili par kriški limuna – za dekoraciju
  1. Supa sa malim sadržajem natrijuma ili miso supa – nije pravilo da žeđ treba da zadovoljimo uvek sa slatkim napitkom. Supa sa niskim sadržajem natrijuma može da obezbedi organizmu dovoljno tečnosti i da bude ukusna. Obratite pažnju kad kupujete supe u kesici da sadrže manje od 200 mg natrijuma po obroku. Miso, japanska fermentirana pasta od soje, može da bude veoma slana pa potražite manje slane varijetete.

 

 Izvor: www.hsph.harvard.edu