diabeta | zbir | doručak | užina | ručak | užina | večera | užina |
normalno uhranjeni | 14 | 3 | 1 | 5 | 1 | 3 | 1 |
gojazni | 10 | 2 | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 |
pothranjeni (mršavi) | 18 | 4 | 1 | 7 | 1 | 4 | 1 |
Američka asocijacija za dijabetes (ADA) je napravila tablice ishrane, da bi olakšala sastavljanje jelovnika ljudima obolelih od dijabetesa. Tablice ishrane su napravljene tako da je hrana u njima podeljena po grupama. U svakoj grupi se nalazi hrana koja je ista u sadržaju ugljenih hidrata, belančevina, masti i kalorija. Namirnice u svakoj pojedinačnoj grupi se mogu međusobno zamenjivati, a da takva “zamena” ne kvari kontrolu šećerne bolesti.
Da biste razumeli ADA tablicu ishrane (ili tablicu zamene), morate da naučite sledeće:
Namirnice u istoj grupi se mogu međusobno zamenjivati pri sastavljanju obroka. U ovim tablicama, hrana je razvrstana u šest grupa namirnica:
Šećerne jedinice po grupama namirnica :
1. grupa: hleb i zamene za hleb
1 jedinica = 12 gr UH + 2 gr B + 0 gr M = 68 kcal = 290 kJ
Namirnica | 1 jedinica |
hleb beli i polubeli | 25 gr - 1 tanka kriška |
hleb crni, ražani | 30 gr - 1 tanka kriška |
hleb kukuruzni | 35 gr - 1 tanka kriška |
hleb od pasulja | 35 gr - 1 tanka kriška |
dvopek | 20 gr - 2 tanke kriške |
brašno (pšenično) | 25 gr - 3 supene kašike |
brašno (kukuruzno) | 35 gr |
pšenične klice | 60 gr |
ovsene pahuljice | 3 supene kašike |
kornflejks | 20 gr |
pšenični griz | 20 gr |
kukuruzni griz | 20 gr |
ječmene pahuljice | 3 supene kašike |
makarone, špagete i testa | 25 gr |
pirinač | 25 gr |
krompir bez ljuske | 100 gr |
kesten bez kore | 40 gr |
sočivo | 20 gr |
pasulj | 1 tanjir |
grašak, bob | 25 gr |
soja u zrnu | 20 gr |
keks | 20 gr |
biskvit | 25 gr |
2. grupa: mleko i zamene za mleko
1 jedinica = 12 gr UH + 8 gr B + 10 gr M = 170 kcal = 712 kJ
Namirnica | 1 jedinica |
kravlje mleko (neobrano) | 240 ml |
kravlje mleko (obrano) | 260 ml |
kiselo mleko | 200 ml |
jogurt | 200 ml |
posni sir - mlađi | 60 gr |
mleko u prahu | 35 gr |
surutka | 260 ml |
ovčije mleko | 150 ml |
kozje mleko | 240 ml |
3. grupa: meso i zamene za meso (meso nema UH, ovo su jedinice po obroku za lakše snalaženje)
1 jedinica = 0 gr UH + 7 gr B + 3 gr M = 55 kcal = 230 kJ
Namirnica | 1 jedinica |
govedina | 30 gr |
junetina | 30 gr |
teletina | 30 gr |
jagnjetina | 30 gr |
piletina (bez kožice) | 30 gr |
ćuretina | 30 gr |
zečetina | 30 gr |
srnetina | 30 gr |
riba (sveža ili smrznuta) | 30 gr |
sir posni | 40 gr |
svinjetina (posna) | 30 gr |
školjke, lignje | 5 komada |
viršle | 50 gr = mala viršla |
posna ovčetina | 30 gr |
konjsko meso | 30 gr |
šunka (nemasna, presovana) | 30 gr |
iznutrice | 30 gr |
mesni narezak | 45 gr |
jaje | 1 komad |
kravlji sir | 60 gr |
4. grupa: voće
1 jedinica = 12 gr UH + 0 gr B + 0 gr M + 1 gr dijetnih vlakana = 48 kcal = 180 kJ
Namirnica | 1 jedinica |
jagode | 150 gr (1 šolja) |
jabuka | 80 gr (1 manja) |
kruška | 85 gr (1 manja) |
breskva | 100 gr (1 srednja) |
trešnje | 80 gr (oko 10 kom.) |
višnje | 100 gr (oko 12 kom.) |
šljive (sveže) | 100 gr (4 kom.) |
šljive (suve) | 15 gr (3 kom.) |
kupine | 120 gr (pola šolje) |
borovnice | 120 gr (pola šolje) |
maline | 70 gr (oko 15 kom.) |
grožđe | 70 gr (15 zrna) |
lubenica | 275 gr (1 kriška) |
dinja | 200 gr (1 kriška) |
pomorandža | 80 gr (1 manja) |
sok od pomorandže | 130 ml |
banana | 50 gr (pola kom.) |
ananas | 140 gr (1 kriška) |
grejpfrut | 125 gr (pola srednjeg) |
sok od grejpfruta | 120 ml |
kivi | 120 gr (1 kom.) |
mandarina | 100 gr (1veća) |
limun | 150gr (2 kom.) |
smokve (sveže) | 50 gr (2 kom.) |
smokve (suve) | 15 gr (1 kom.) |
drenjina | 100 gr |
šipak | 40 gr |
ribizle | 100 gr (pola šolje) |
dud | 100 gr |
nar | 100 gr |
dunje | 100 gr |
kajsija | 100 gr (2 kom.) |
kompoti (višnja, trešnja, breskva, jabuka, kruška, šljiva, i dr.) | 50 gr (pola šolje) |
5. grupa: povrće (A i B)
Povrće A
1 jedinica sadrži neznatne količine UH, M i B
Namirnica | Namirnica |
kupus (beli, crveni) | artičoka |
kiseo kupus | keleraba zelena |
kelj | paradajz (zeleni, crveni, kiseli) |
karfiol | plavi patlidžan |
tikivice | krastavac |
rotkvice | kiseo krasavac |
pečurke | paprika |
spanać | kisela paprika |
blitva | bela zelen |
zelje | peršun |
kopriva | zelena salata |
praziluk | špargla |
Povrće B
1 jedinica = 12 gr UH, 2 gr B + 0 gr M = 56 kcal = 230 kJ
Namirnica | 1 jedinica sirova | 1 jedinica kuvana |
šargarepa | 200 gr | 200 gr |
cvekla | 200 gr | 200 gr |
mladi grašak | 200 gr | 200 gr |
crna rotkva | 200 gr | 200 gr |
ren | 200 gr | 200 gr |
boranija | 200 gr | 200 gr |
crni luk | 200 gr | 400 gr |
repa | 200 gr | 400 gr |
žuta keleraba | 200 gr | 400 gr |
paradajz pire | 50 gr | 100 gr |
6. grupa: masti i zamene za masti (masti nemaju UH, ovo su jedinice po obroku za lakše snalaženje)
1 jedinica = 0 gr UH + 0 gr B + 5 gr M = 45 kcal = 190 kJ
Namirnica | 1 jedinica |
ulje (biljno) | 5 ml |
mast (svinjska) | 5 gr |
slanina (sveža) | 7 gr |
slanina (suva) | 6 gr |
čvarci (ceđeni) | 7 gr |
kobasica (masna) | 10 gr |
loj (ovčiji) | 7 gr |
loj (goveđi) | 7 gr |
buter, maslac | 7 gr |
margarin | 7 gr |
majonez | 7 gr |
kajmak | 7 gr |
pavlaka | 25 gr (5 kašičica) |
topljeni sir | 15 gr |
maslina (zelena) | 50 gr (7 komada) |
maslina (crna) | 40 gr (5 komada) |
lešnik | 8 gr (6 komada) |
orah | 8 gr (5 komada) |
badem | 8 gr (10 komada) |
kikiriki | 6 komada |
Namirnice koje takođe sadrže 12 gr ugljenih hidrata:
Hleb i zamene: 1 kriška proje (35 gr), 1 kriška integralnog hleba (35 gr), 25 gr tosta, 35 gr lisnatog testa (smrznutog), 3 šolje kokica, 30 gr podloge za picu (smrznuto testo), 1 palačinka, 15 gr slanog keksa ili krekera (5 krekera), 20 gr kornflejksa, 20 gr ječmenih, ovsenih, raženih ili pšeničnih pahuljica, 20 gr kukuruznog brašna, 15 gr pšeničnog brašna, 20 gr integralnog pšeničnog brašna, 15 gr pudinga od vanile ili od čokolade, 100 gr pirea od krompira.
Mleko: 200 ml mleka, jogurta ili kefira sa 0.3% masti; 200 ml mleka, jogurta, pavlake sa 1.5% masti.
Voće: suvo voće - 20 gr jabuka, 20 gr kajsija, 15 gr banana, 10 gr smokava, 25 gr datula, 25 gr suvog grožđa, 20 gr šljiva; prirodni sokovi - 130 gr soka od jabuke, kruške ili pomorandže, 160 gr soka od jagoda, 120 gr soka od borovnice ili grožđa.
Ne moraju se računati do 50 gr: kikiriki, pistaći, lešnik, semenke od bundeve, semenke od suncokreta, badem.
Povrće: 150 gr kuvanog kukuruza; neograničeno se može konzumirati: aspragus, bambus, brokoli, boranija, celer, kineski kupus, zelena salata.
Slatkiši: 25 gr džema za dijabetičare sa fruktozom, 40 gr džema za dijabetičare koji sadrže fruktozu sa zaslađivačem, 12 gr fruktoze , 12 gr sorbitola, 2 ravne kašičice kristalnog šećera, 2 ravne kašičice marmelade, 1 ravna kašičica meda.
NEMAJU UGLJENE HIDRATE:
Masti (nemaju UH): nezasićene - 2 kašičice margarina, majoneza ili ulja od suncokreta, kukuruza, masline, soje; zasićene - 1 kašičica maslaca, slanine, pavlake, krem sira, ili ruske salate; orasi i semenke - 7 maslina, 10 badema, 6 kikirikija, 5 oraha, 6 lešnika, 2 kašike semenki od bundeve, 1 ravna kašika semenki od suncokreta.
Meso i mesne prerađevine (nemaju UH): posna mesa (meso A) - 30 gr govedine, svinjetine, teletine, živine (bez kožice) i ribe, 2 srednje sardine, 1/4 šolje tunjevine, 60 gr račića; polumasna mesa (meso B) - 30 gr mlevenog mesa ili šnicli od teletine i govedine, živina sa kožicom, 30 gr proizvoda od svinjskog mesa i 30 grama proizvoda od ovčetine; masna mesa - 30 gr mlevenog mesa od ovčetine ili svinjetine; sirevi - 45 gr posnog kravljeg sira, 30 gr masnog kravljeg sira, 30 gr ovčijeg sira, 30 gr trapista, 1 kašičica butera od kikirikija, 2 kašičice parmezana; ostalo - jedno celo jaje, 3 belanca, 30 gr salame, 1 viršla, 1/4 mleka, jogurta, pavlake sa 3.5% masti.
Napomena: neko povrće ima mnogo kalorija, a ne sadrži ugljene hidrate (npr. 200 gr avokada ima 460 kcal). Jedna krmenadla, 1 mali hamburger ili 1/2 belog mesa od pilećih grudi imaju 90 gr i računaju se kao 3 jedinice mesa!
Merna jedinica za svaku grupu namirnica:
“Šaka sistem” za merenje namirnica
Ukoliko niste u prilici da izmerite količinu hrane koju ćete konzumirati, ili Vam merenje predstavlja opterećenje, poslužite se svojom šakom!
Evo na koji način se to primenjuje :
Jedna jedinica mleka, hleba, voća i povrća grupe B sadrži istu količinu ugljenih hidrata. Praktično, sledeće količine namirnica mogu da zamenjuju jedna drugu: 1 kriška hleba, 20 grama nekuvanih rezanaca, 1 jabuka, 15 grama pirinča, 90 grama neoljuštene banane, 1 krompir od 80 grama, 250 ml mleka. Dakle, svi oni sadrže istu količinu ugljenih hidrata = 12 grama. Unešeni kao hrana podižu šećer u krvi, uglavnom, do istog nivoa.
Preuzeto sa sajta www.diabeta.net