Koliko sna nam je potrebno?

Koliko sna nam je potrebno?

Piše: Jelena Pavlović

Većini tinejdžera potrebno je 8½ do 9 ili više sati sna svake noći. Adekvatna količina sna od esencijalnog je značaja za svakog ko želi da prođe dobro na testovima u školi ili da se bavi sportom. Na žalost, mnogi tinejdžeri se žale na hroničan umor i neispavanost.

Zašto smo neispavani već u periodu adolescencije?

Skorašnje studije su pokazale da se ritam spavanja kod adolescenata razlikuje od onog kod odraslih ili dece, a to potvrđuje pospanost na prvim časovima prepodnevne nastave. Ove studije su pokazale da je tokom perioda adolescencije cirkadijalni ritam tela privremeno „resetovan“ i diriguje organizmu da kasnije zaspi i kasnije se probudi. Smatra se da je uzrok ovome hormon melatonin, čije lučenje kod tinejdžera počinje u kasnijim satima nego kod odraslih ili dece, i zato otežava tinejdžerima da zaspu ranije. Ovo nije opravdanje za pospanost na prvim časovima, ali može da objasni neke reakcije vašeg organizma.

Ako zaspite posle ponoći, a morate da ustanete rano zbog škole, znači da imate na raspolaganju samo 6 ili 7 sati sna. Nekoliko propuštenih sati sna tokom noći možda vam se ne čini kao neki problem, ali to može da stvori ozbiljan deficit tokom vremena.

Zašto je san važan?

Deficit sna utiče na sve aspekte našeg života, od sposobnosti za koncentraciju na času do raspoloženja. Usporen odgovor organizma na času i manjak koncentracije utiču na performansu u školi i krajnji rezultat mogu biti loši rezultati i ocene. Nedostatak sna je takođe povezan i sa emocionalnim poteškoćama, kao što je osećanje tuge ili depresije. San pomaže da održimo psihičko zdravlje tako što usporava funkcije našeg organizma i omogućava mu da se energetski obnovi nakon svakodnevnih aktivnosti. Nedavne studije su pokazale i da dovoljno sna omogućava ljudima da kreativnije rešavaju probleme.

Koliko sna nam je potrebno?Koji su znaci da organizam ne dobija dovoljno sna?

Čak i ako mislite da dovoljno spavate, možda vašem organizmu to nije dovoljno. Evo nekoliko znakova na osnovu kojih ćete to prepoznati:

  • Otežano buđenje ujutro
  • Otežana koncentracija na času
  • Padanje u san ili pospanost tokom časova
  • Čest osećaj neraspoloženja ili čak depresija

Kako da dobijemo dovoljno sna?

Studije koje se bave ovim pitanjima sprovode se u Americi, i u nekim njihovim školama se već uvodi kasniji početak nastave. A kako da se mi prilagodimo ranom ustajanju i prepodnevnoj nastavi? Evo nekoliko korisnih saveta, koje možete primenjivati i kasnije tokom života!

  • Trudite se da uvek idete u krevet u isto vreme. Ovo signalizira vašem telu da je vreme za spavanje i uspostavlja naviku. Trudite se da ne legnete nikad kasnije od sat vremena nakon uobičajenog, kao ni da se vikendom budite mnogo kasnije nego kad idete u školu.
  • Redovno vežbajte. Ipak, najbolje je završiti vežbanje najmanje tri sata pre odlaska na spavanje, u suprotnom ćete se razbuditi i otežati padanje u san.
  • Izbegavajte stimulanse. Nemojte piti pića koja sadrže kofein posle 16h. Nikotin je takođe stimulans, pa je preporuka da se oslobodite ove navike, ako je imate. Konzumiranje alkohola pred spavanje može da izazove nemir i buđenja tokom noći.
  • Opustite se. Izbegavajte nasilne, horor ili preterano uzbudljive filmove pred spavanje, čak i knjige sa jako uzbudljivim sadržajem – sve to može da izazove uznemirenost i brže lupanje srca.
  • Izbegavajte kompjuter, TV i telefon najmanje jedan sat pre nego što odete na spavanje.
  • Nemojte previše spavati tokom dana. Dremanje duže od 30 minuta tokom dana može da vam oteža da zaspite uveče.
  • Izbegavajte učenje noć pre testa. Ovo može izazvati da dobijete lošije rezultate na testu nego da ste učili manje, ali sebi obezbedili više sna.
  • Obezbedite adekvatno okruženje za san. Potrebna vam je zamračena soba sa temperaturom nešto nižom nego preko dana, udaljena od buke, i udoban krevet i anatomski jastuk.

Kada ste pospani i umorni teško vam je da budete u dobrom raspoloženju i formi i da izgledate onako kao biste voleli. Stavite “spavanje” u svoj dnevni raspored da biste održali zdravlje, lep izgled i kreativnost!

Izvor: www.teenshealth.com

Pitanja nam možete postavljati preko sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499