Škola i astma

Piše: Jelena Pavlović

Ako imate astmu i idete u školu, sigurno nailazite na razne poteškoće. Možda se osećate drugačijim od svojih prijatelja, možda ste loše volje jer morate stalno da mislite na svoje disanje i nosite pumpicu uvek sa sobom. Možda se čak osećate i usamljeno jer vam se čini da samo vi imate problem.

Škola i astmaDanas mnogo tinejdžera ima astmu, i ona se uspešno može držati pod kontrolom i time smanjiti rizik od napada.

Preuzmite kontrolu

Redovno uzimanje leka koji vam je lekar prepisao, i to baš onako kako vam je prepisao, najbolji je način da kontrolišete astmu. Pumpica koja služi da drži astmu pod kontrolom mora da se uzima svakodnevno, čak i kada nemate nikakve simptome, i najbolje je da nju upotrebljavate kod kuće. Pumpica koju koristite kod napada mora uvek biti uz vas, i koristi se kada prepoznate da napad počinje. Nju obavezno nosite sa sobom u školi. Ukoliko ste u mogućnosti, zamolite vašeg lekara da vam napravi plan koji obuhvata sve lekove koje koristite i tačna uputstva za njihovu upotrebu, okidače kojih treba da se čuvate i koji mogu da dovedu do astmatičnog napada, rane simptome napada, kako da postupate ako dobijete napad i kada da potražite pomoć.

Korisni saveti za školu

Pričajte sa profesorima u školi, trenerima, prijateljima - što više ljudi zna da imate ovaj problem, imaće više razumevanja za vas, ako npr. zamolite da se zatvori prozor u sezoni polena, ili ako zamolite da ne trčite napolju po hladnom vremenu za vreme nastave fizičkog. Na taj način ćete saznati da i mnogi vaši prijatelji u školi pate od ove bolesti, i da niste jedini.

Izbegavajte okidače napada na najbolji mogući način

Kada ste u školi ne možete da kontrolišete svoje okruženje, zato će vam biti teže da izbegavate okidače. Ali nešto ipak možete da uradite. Ako znate da vam vežbanje uzrokuje astmu, obezbedite da vam lekovi pre početka i u toku časa budu pri ruci. Ako vam smeta prašina od krede, velika količina prašine u učionici ili sali za fizičko, prisustvo buđi ili polena, imate puno pravo da o tome obavestite svoje nastavnike ili da kažete roditeljima da to urade, jer takvi problemi mogu lako biti rešeni.

Nekada je napad povezan sa stresom, kao npr. kada se pripremate za neki test, i tada je za vas jako važno da u tim momentima znate da se opustite i preuzmete kontrolu.

Možete se baviti sportom i kad imate astmu

Astma pogađa oko 20 posto vrhunskih sportista i jednog od šest olimpijaca, čak i one koji su osvajali zlatne medalje. Prema tome, nema razloga da izbegavate sport, časove fizičkog, ili bilo koji oblik fizičke aktivnosti. Evo nekoliko saveta:

  • Obavezno obavestite svog trenera ili profesora fizičkog da imate astmu, i objasnite da vam prisustvo prašine, polena ili buđi u vazduhu mogu pogoršati stanje, kao i trčanje napolju po hladnom vremenu.
  • Ako vam je potrebno da u toku vežbanja napravite pauzu, odmorite se ili uzmete lek, učinite to.
  • Ne osećajte se loše ako budete morali nekada da presedite utakmicu, umesto da igrate. Čak i kad imate običnu prehladu vi ne biste trebali da vežbate. Vaši prijatelji u školi to treba da razumeju i da prihvate, jer vi ne izbegavate sport, nego se trudite da održite svoju astmu pod kontrolom.

Škola i astmaAstmatični napad

Naučite da prepoznajete prve simptome za uzbunu - stezanje u grudima, osećaj umora, svrab u grlu, kašljete a niste prehlađeni, „zviždi” vam u grudima? Ako imate peak flow metar sad je pravi momenat da ga upotrebite. Ako počinje astmatični napad, odmah primenite pumpicu i obavestite ljude u svojoj blizini šta se dešava. Ako prepoznate šta u vašoj okolini može biti okidač napada, uklonite ga ako možete, ili nekog zamolite da to uradi. Nemojte ignorisati napad i čekati da sam prođe - preuzmite kontrolu nad svojom astmom i ubrzo ćete disati lakše. Ne možete da sprečite svaki napad, ali uradite sve što možete da budete pripremljeni.

Izvor: www.teenshealth.com

Za sva pitanja kontaktirajte nas putem sajta www.apotekasubotica.rs ili putem telefona 024/552-499