Pravilna ishrana - vitamini i minerali

Piše: Jelena Pavlović

Svima je poznato da nam vitamini i minerali čine dobro, ali šta od njih vašem organizmu zaista treba?

Pravilna ishrana - vitamini i mineraliŠta su vitamini i minerali?

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, i obično je dovoljno unositi ih izbalansiranom ishranom. Dele se na liposolubilne i hidrosolubilne.

Liposolubilni – A, D, E i K – rastvaraju se u mastima i mogu da se deponuju u organizmu.

Hidrosolubilni – vitamin C i B-kompleks (vitamini B6, B12, niacin, riboflavin, folati) – rastvaraju se u vodi i ne mogu se deponovati u organizmu. Sve neiskorištene količine C i B vitamina se izbacuju najvećim delom putem urina, tako da je potrebno svaki dan unositi novu količinu ovih vitamina.

Za razliku od vitamina, koji su organskog porekla, biljnog ili životinjskog, minerali su neorganskog porekla, nalaze se u zemlji ili vodi, i mogu ih absorbovati biljke ili pojesti životinje. Organizmu su potrebne veće količine pojedinih minerala, kao što je kalcijum, za normalan rast, ali ostali, kao što su hrom, bakar, jod, gvožđe, selen, cink, potrebni su u jako malim količinama, zato na pakovanjima vitaminskih preparata za ove elemente možete pročitati napomenu “u tragovima”.

Kako deluju vitamini i minerali u organizmu?

Vitamini i minerali podstiču imuni sistem, normalan rast i razvoj, i pomažu ćelijama i organima da funkcionišu. Evo samo nekih primera uloge vitamina i minerala koji se unose hranom:

Vitamin A – provitamin vitamina A, karoten, koji se nalazi u šargarepi kao narandžasti fito pigment, kada se unese u organizam, pretvara se u vitamin A, koji je neophodan za održavanje funkcije oka.

Vitamin K – nalazi se u lisnatom zelenom povrću, brokoliju, soji, a u organizmu ima ulogu u procesu zgrušnjavanja krvi.

Kalcijum – nalazi se u većim količinam u mleku, jogurtu, lisnatom zelenom povrću, a igra važnu ulogu u održavanju čvrstine kostiju.

Najbolji izvor mineral cinka i gvožđa je meso i riba, ali takođe i pasulj, semenke, orasi, lisnato zeleno povrće kao što je kelj. Cink je mineral koji je neophodan za funkcionisanje imunog sistema i utiče na stvaranje testosterona, a nedostatak gvožđa može dovesti do anemije.

Vitamin B12, koji ima zaštitnu ulogu u organizmu jer sprečava pojavu nekih anemija, ne može se naći u namirnicama biljnog porekla, ali ga ima u mesu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Ako ste vegeterijanac, treba obratiti pažnju na to, i možda obezbediti unos ovog vitamina putem suplemenata koji se mogu pronaći u apotekama.

Gorivo za rast

Ljudski organizam prolazi kroz razne fiziološke promene tokom rasta i razvoja u pubertetu. Pravilna i izbalansirana ishrana u ovom periodu je jako važna jer su organizmu neophodni vitamini i minerali za rast, razvoj i dobro opšte stanje. Raznovrsna ishrana je najbolji način da svom organizmu obezbedite sve neophodne vitamine i minerale, ali je jako važno i izbalansirati unos ugljenih hidrata, masti i proteina. Najbolji i najzdraviji izbor su sveže i neprerađene namirnice – sveže voće i povrće, žitarice celog zrna, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti. Dozvoljeno je jesti čips i slične namirnice, ali što ređe, jer je to hrana sa visokim sadržajem kalorija i raznih aditiva, ali sa malo vrednih nutijenata.

Korisno je, a treba i da vam pređe u naviku, da pri kupovini hrane čitate etikete. Tako, na primer, možete saznati da mleko sadrži vitamin D i minerale kalcijum i fosfor, dok gazirani sok ima veoma malo vitamina i minerala, ili ih čak uopšte nema.

Možete imati zdrav izbor i obrok bogat vitaminima čak i ako jedete u restoranu, ako odaberete vegetarijansku picu, sendviče sa posnim mesom, svežu salatu.

Pravilna ishrana - vitamini i mineraliDa li je potrebno uzimati dijetetske suplemente?

Ako su vam u ishranu svakodnevno uključene raznovrsne namirnice, uključujući i žitarice celog zrna, sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, koštunjavo voće, žitarice, jaja i meso, onda verovatno zadovoljavate sve potrebe svog organizma u vitaminima i mineralima.

Ali ako često preskačete obroke, na dijeti ste, ili ne jedete dovoljno namirnica iz grupa koje su spomenute, na primer povrće ili mlečne proizvode, potrebno je da se posavetujete sa svojim lekarem ili nutricionistom, profesionalcima koji vam mogu napraviti plan ishrane. Takođe se možete konsultovati sa farmaceutom u apoteci, koji će vam uvek rado pomoći i dati koristan savet o uzimanju vitamina i minerala kao dijetetskih suplemenata, kao i o pravilnoj ishrani. Na primer, uzimanje liposolubolnih vitamina u većim količinama može da bude štetno jer se ovi vitamini deponuju u organizmu i sporo eliminišu. Na ovo morate paziti ako se odlučite da uzimate ove preparate.

Ako uzimate suplemente, morate paziti da ne prekoračite preporučenu dnevnu količinu za pojedine vitamine i minerale (recommended dietary allowance - RDA). Ova količina je preračunata tako da predstavlja onu količinu vitamina ili minerala koji zadovoljava 100% potreba 98.6% populacije.

Postoji jako veliki izbor dijetetskih suplemenata od različitih proizvođača na tržištu,i mnogi od njih imaju jako dobru reklamu. Ako ste odlučili da uzimate nešto od ovih preparata, najsigurnije je da se posavetujete sa farmaceutom u apoteci pre kupovine.

Svakako najbolji način da obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu vitamina i minerala u ovom osetljivom periodu rasta, razvoja i fizioloških promena je da se raznovrsno, pravilno i izbalansirano hranite, bez upotrebe dijetetskih suplemenata ako nije neophodno.

Izvor:
www.teenshealth.com