Alergo test

Alergo test

Piše: Jelena Pavlović

U toku je sezona alergija. Ako vaš lekar sumnja da ste alergični na nešto i ako su vam se pojavili simptomi alergijske reakcije, verovatno će vas uputiti na alergologa, lekara koji je specijalista za dijagnostikovanje i lečenje alergija.

Šta se dešava za vreme alergo testa?

Kod alergologa pre testiranja možete da očekujete sledeća pitanja:

  • Koje simptome ste primetili kada se pojavila alergijska reakcija (npr. urtikarija i svrab u grlu)?
  • Koliko često vam se dešava takva vrsta reakcije?
  • Da li ste primetili da se reakcija javlja posle npr. konzumiranja određene vrste hrane, posle kontakta sa dlakom nekih životinja, u sezoni polena, posle udisanja intenzivnih mirisa (npr. miris pokošene trave)?
  • Koliko vremena prođe od konzumiranja određene vrste hrane ili posle izloženosti nekom alergenu iz vazduha, pa do pojave reakcije?
  • Da li neki član vaše familije pati od alergija ili stanja kao što je ekcem ili astma?

Nakon ovih pitanja pristupa se testu. Test se najčešće izvodi na koži.

Izvođenje alergo testa na koži

Tipičan način izvođenja ovog testa je takav da vam se na kožu nanese minimalna količina alergena (određene vrste hrane, polen ili drugi alergeni). Zatim se načini mikro zasek na koži. Ovi testovi se uobičajeno rade na koži podlaktice ili leđa. Sačeka se oko 15 minuta, u toku kojih se prati da li su se na koži pojavile promene u vidu crvenila ili uzdignuća koji ukazuju na alergiju. Te promene su povezane sa određenim alergenom koji je nanet na kožu, tako da se vrlo brzo i lako može utvrditi da li se rayvila alergijska reakcija na naneti alergen.

Ako alergolog smatra da ste alergični na više izazivača, ili nije siguran šat može biti uzrok alergije, verovatno će vas testirati na nakoliko različitih alergena istovremeno.

Nakon testa na koži se može osećati svrab neko vreme. Lekar vam tada može prepisati antihistaminik ili mast sa kortikosteroidom.

Alergo testPriprema za alergo test

Nekoliko dana pre izvođenja ovog testa potrebno je prekinuti sa uzimanjem svih lekova koji sadrže antihistaminike, čak i sa onima koji se mogu kupiti u apoteci bez recepta (OTC lekovi). Antihistaminici mogu da ostanu u organizmu i da interferiraju sa rezultatima alergo testa tako što umanjuju odgovor organizma.

Rezultati i tretman

Ako alergolog dijagnostikuje alergijsku reakciju na neki od alergena, preporučiće da se preduzmu određene mere. Lečenje zavisi od alergije - ako je u pitanju reakcija na izazivač koji se nalazi u okolini, u vazduhu, lekari obično prepisuju antihistaminike u tabletama. Ukoliko se razvila i alergijska astma u lečenje se uključuju i inhalatori. Ako se radi o alergiji na hranu potrebno je samo izbegavati konzumiranje određene vrste hrane. Za alergijsku reakciju koja se ispoljila na koži prepisuju se lekovi koji sadrže antihistaminike ili kortikosteroide.

Ako imate neke od simptoma alergijske reakcije, obavezno posetite lekara kako bi dobili odgovarajući tretman. O simptomima koje imate možete porazgovarati i sa farmaceutom u apoteci, on će vas uputiti kome da se dalje obratite i koje osnovne mere da preduzmete dok ne sanirate alergiju adekvatnom terapijom. Kada dobijete terapiju, obavezno se prilikom izdavanja lekova u apoteci konsultujte sa farmaceutom o primeni tableta i kremova, opasnosti od izlaganja suncu zbog fotosenzibilizacije, mogućim interakcijama i neželjenim reakcijama na lekove, o pravilnoj upotrebi inhalatora ako ih imate u terapji.

Izvor www.teenshealth.com

Za više informacija obratite nam se putem telefona 024/552-499