Čajevi

Piše: Valerija Kovač Tot

Čaj kakav danas poznajemo ostao je gotovo nepromenjen od trenutka kada ga je otkrio kineski car Šen Nung 2737. godine, pre Hrista. Legenda kaže da se Car tokom jednog putovanja zaustavio i naredio slugama da mu prokuvaju vodu za piće. Kada je voda prokuvala, vetar je sa drveta skinuo osušeni list koji je pao u vodu. List je obojio vodu i dao joj specifičan, ali primaljiv miris.  Kao naučnik, Šen Nung nije mogao odoloeti izazovu da proba ovu tekućinu. Prokuvanu i obojenu vodu je kasnije opisao kao napitak «koji daje snagu telu, zadovoljstvo umu i svrhu cilju».
Prvi dokument o čaju datira iz 350. godine pre nove ere, a potiče od kineskog naučnika Kuo Po, koji čaj opisuje kao medicinski napitak koji se priprema „kuvanjem listova“. U medicinskoj literaturi čaj se opisuje kao napitak koji ublažava žeđ, smanjuje želju za snom i „zadovoljava i uveseljava srce“.
Prema istraživanjima čaj je danas napitak koji se, posle čiste vode, najčešće pije u celom svetu. Popularno se kaže da su čajevi čuvari zdravlja, ali se ne sme zaboraviti da je čaj pre svega lek jer preterano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posledice.
Postoje dve velike grupe čajeva:

  • čaj koji se dobija od biljke Camellia sinensis.
  • biljni čaj koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.

Namena i karakter ove dve gupe čajeva su različiti. Pravi čaj u sebi ima kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo, dok se biljni čaj u najvećoj meri koristi kao lekovito sredstvo narodne medicine.
Fitopreparati u koje ubrajamo i čajeve, koriste se u prevenciji bolesti i kod blažih poremećaja zdravlja, sami ili u kombinaciji sa sintetičkim lekovima. Primenjuju se po preporuci lekara ili farmaceuta, odnosno putem samomedikacije (na osnovu sopstvene odluke bolesnika).
Postoje tri osnovne grupe pravih čajeva – crni, zeleni i ulong.
Sve tri vrste nastaju od iste biljke Camellia sinensis. Metod obrade listova određuje vrstu čaja.
Postoje još mirisni i začinjeni čajevi, koji se dobijaju iz crnog čaja. Mirisnima je dodata aroma, dok su začinjeni, obogaćeni komadićima voća ili začinom, na primer korom pomorandže ili ljuskom oraha, cimetom itd.
Ledeni čaj je počeo da se proizvodi 1904.godine u Luizijani. Prema zapisima, radnici koji su radili proizvodnju čaja na vrlo visokim temperaturama, umesto da su ga pili toplog, prelivali su ga preko kocki leda i tako slučajno dali ideju za proizvodnju letnjeg, vrlo popularog osvežavajućeg napitka. Iste godine počela je i proizvodnja čaja u filter kesicama.
Kada piti čaj ? Čaj ujutru budi, osvežava duh i misli, podržava kreativnost (crni, zeleni, šipak, voćni čaj …). Čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava pobavu (biljne mešavine, voćni čaj …). Čaj uveče opušta od napornog dana, umiruje, uspavljuje, daje osećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san (biljni čaj, kamilica ili mešavine …)
Zimi čaj greje, opušta, ispunjava duge večeri, daje energiju. Leti osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljnu količinu vode, vitamina, čisti organizam od toksina.
Postoje monokomponentni  i višekomponentni čajevi (čajne mešavine), koje se sastoje od visokokvalitetnog bilja, zavisno od bolesti za koju se preparat koristi. Čajne mešavine sadržavaju više biljaka u sebi, kako bi sve zajedno doprinele ukupnom efektu.
Apoteka «Subotica» izrađuju sledeće mešavine čaja:

  • Čaj za regulisanje šećera u krvi
  • Čaj protiv prehlade
  • Čaj za jačanje imuniteta
  • Čaj za decu
  • Čaj za snižavanje holesterola u krvi.

Apoteka „Subotica“ ima bogatu ponudu monokomponentnih čajeva, od kojih u ovom periodu prehlade i gripa, posebno izdvajamo:

  • Zeleni čaj – antioxidans u borbi protiv slobodnih radikala
  • Čaj od žalfije – antiseptičko dejstvo, najčešće se koristi za ispiranje grla
  • Lipov čaj – kod nazeba, protiv proliva i spolja za ispiranje opekotina i rana.
  • Šipkov čaj – Kao blag adstringent protiv dečijih proliva, a uz pravilnu pripremu čaja može biti i bogat izvor C vitamina.
  • Koren belog sleza – protiv upala organa za disanje.

U izboru odgovarajućeg čaja, shodno Vašem zdravstvenom stanju, pomoći će Vam stručno osoblje Apoteke „Subotica“.