Testovi na droge

Droge obuhvataju sva sredstva koja mogu izazvati zavisnost. Zavisnost podrazumeva nesavladivu želju za drogom, jaku želju za nabavljanjem i uzimanjem droge po svaku cenu, sklonost povećavanju doze droge kako zavisnost duže traje. Fizička zavisnost podrazumeva promene u funkcionisanju organizma koje nastaju usled dugotrajnog konzumiranja droga. Psihička zavisnost je izmenjeno stanje organizma u kome osoba oseća jaku potrebu za stalnim uzimanjem droge kako bi se zadržao osećaj dobrog psihičkog stanja i zadovoljstva. Pretežno psihičku zavisnost uzrokuju kokain, kanabis i neki halucinogeni. Ostali (opijati, amfetamini, neka sredstva za smirenje itd.) uzrokuju i psihičku i fizičku zavisnost. Tolerancija na droge je stanje u kome organizam dolazi nakon dugotrajnog uzimanja tog sredstva pri čemu je za održanje dobrog funkcionisanja potrebno povećavati dozu. Kao što je poznato, konzumiranje droga obično počinje u adolescenciji. Istraživanja su pokazala da mladi prvi put probaju marihuanu između 15. i 16. godine života, dok s heroinom počinju između 18. i 19. godine. Svetska iskustva govore da uprkos brojnim kampanjama o štetnosti uticaja droge na psihofizičko zdravlje, posebno na mozak i kognitivne funkcije, konzumiranje droga među mladima se ne smanjuje. Poznato je da samo jedna tableta ekstazija može izazvati trajne promene na mozgu, pa čak i smrt, da marihuana trajno oštećuje pamćenje i kognitivne funkcije, a učinci na te funkcije mozga su veći kod adolescenata nego kod odraslih. Adolescencija je burno razdoblje odrastanja i sazrevanja mlade osobe koja je još uvek u potrazi za svojim identitetom, sklona dokazivanju i sa jasnom potrebom odmicanja od uticaja roditelja i drugih osoba koje učestvuju u njenom vaspitanju. Mladi su u razdoblju adolescencije često nesigurni, skloni popuštanju pritiscima svojih vršnjaka, i kao takvi su najzanimljiviji onima koji dobro zarađuju od prodaje droge. Rano otkrivanje konzumenata droga ima osnovni cilj što raniju intervenciju i pružanje pomoći tim grupama mladih, kako bi se sprečilo da povremeno konzumiranje droga i eksperimentiranje preraste u zavisnost.

DOA MultiGnost test paneli sadrže test trake za brzo otkrivanje ilegalnih droga u mokraći. Pakovanje je namenjeno jednokratnom korišćenju. Većina droga koje se najčešće koriste u ovom podneblju mogu se istovremeno otkriti test panelom u roku od samo 5 minuta. DOA MultiGnost panel pločice brzi su imunohromatografski testovi za istovremeno kvalitativno otkrivanje više vrsta opojnih droga i njihovih metabolita u mokraći. Rezultati dobijeni testiranjem mogu se potvrditi metodom gasne hromatografije s masenom spektrometrijom (GC/MS). DOA MultiGnost 5 otkriva pet vrsta droga koje se najčešće konzumiraju: marihuanu, amfetamin, opijate, kokain i ecstasy. Obzirom da se nakon konzumacije metamfetamina deo izlučuje u mokraći u obliku amfetamina, test će amfetaminskom trakom otkriti i konzumente metamfetamina. DOA MultiGnost 10, pored navedenih droga, jednom trakom otkriva konzumente metamfetamina, barbiturata i metadona, a opijate (heroin) otkriva s dve trake pod nazivima „MOP” i „OPI” koje omogućavaju bolji uvid u količinu droge koja je konzumirana.

Ukoliko postoji sumnja na jednu određenu vrstu droge koriste se:

Za otkrivanje konzumenta marihuane ili hašiša AbuGnost THC test pločicu, za opijate AbuGnost MOP pločicu, za metamfetamin AbuGnost MET pločicu, za amfetamin AbuGnost AMP pločicu, za kokain AbuGnost COC pločicu, za ecstasy AbuGnost MDMA pločicu, za tablete benzodiazepina AbuGnost BZO pločicu, za metadon AbuGnost MTD pločicu.

Testovi na LSD nisu uključeni u standardne testove na droge, zbog svoje složenosti i visoke cene. Nakon najviše 48 sati više se ne može detektovati u urinu, a u krvi već nakon najviše 24 sata od konzumiranja.

Osim AbuGnost i MultiGnost testova, na tržištu se nalaze i MP testovi za identifikovanje jedne ili više vrsta droga.

Kao mogući nedostaci testiranja ističu se:

  • Mogući doživljaj nepoverenja mladih i institucije.
  • Lažno negativni rezultati.
  • Test na droge ne pokazuje da je osoba ikad u životu konzumirala drogu, samo da ju je konzumirala u određeno vreme pre testiranja.
  • Mogućnost manipulacije uzorcima (urini).
  • Testiraju se metaboliti, a ne droga; interferencija s različitim analgeticima i nekim vrstama namirnica.

Lekovi koji mogu uticati na pozitivne rezultate: antitusici (lekovi za suzbijanje kašlja), slabi analgetici, antibiotici, lekovi za lečenje prehlade, lekovi protiv glavobolje.

Koji faktori mogu uticati na rezultat testiranja? Ukoliko se mokraća razredi dolivanjem vode ili konzumiranjem velike količine tečnosti neposredno pre testiranja, dobija se lažno negativni rezultati. Stoga je potrebno obratiti pažnju na vreme trajanja uzimanja mokraće. Negativan rezultat može se takođe izazvati dodavanjem hemikalija, pa je potrebno paziti na izgled mokraće.

Šta učiniti u slučaju pozitivnog rezultata? Pozitivan rezultat potvrđuje verovatno prisustvo droge u mokraći. Potrebno je razgovarati sa testiranom osobom, pa u slučaju otvorenog priznanja sprečiti dalju konzumaciju. U slučaju negiranja konzumacije droge, test možete ponoviti sa istim ili prvim sledećim uzorkom mokraće. Takođe za savet se možete obratiti Centru za lečenje i prevenciju bolesti zavisnosti.

Šta učiniti u slučaju negativnog rezultata? Negativan rezultat ukazuje na verovatno odsustvo droge u organizmu testirane osobe ili nižu koncentraciju droge od nivoa detekcije testa. Razgovarajte o razlozima sumnje sa osobom podvrgnutom testiranju, a ukoliko sumnjate u rezultat ponovite test, ali na druge droge, kao što su fenciklidin, antidepresivi, odnosno na droge koje nisu sastavni deo testa koji ste koristili.

Koliko je vremena potrebno za otkrivanje droge u mokraći?

U priloženoj tablici navedeno je vreme predviđeno za najranije otkrivanje pojedine vrste droge u mokraći. Takođe u tablici je prikazano vreme zadržavanja droge u mokraći povremenog ili svakodnevnih konzumenta. U slučaju testiranja prve jutarnje mokraće, moguće je otkriti drogu i koji dan duže. Kod višegodišnjih konzumenata droga se može otkriti u mokraći i znatno duže od navedenog vremena.

Test traka DOA 5 DOA 6 DOA 10 Vrsta droge Najranije moguće otkrivanje droge u mokraći nakon: Vreme otkrivanja kod korisnika koji drogu konzumiraju:
Povremeno Svakodnevno
AMP Amfetamin (Speed) 2-7 sati 1-2 dana 2-6 dana
MET Metamfetamin (Ice, Crystal) 2-7 sati 1-3 dana 2-6 dana
MDMA Ecstasy (MDMA, MDA, MDEA) 2-4 sata 1-3 dana 2-7 dana
COC Kokain (crack) 1-4 sata 1/2-1 dana 1-4 dana
THC Kanabis (marihuana, hašiš, hašiševo ulje) 2 sata 2-5 dana 4-14 dana
BAR Barbiturati 1-4 sata 4-8 dana 5-15 dana
BZO Benzodiapezini 1-4 sata 2-5 dana 4-14 dana
MOP Opijati (heroin, morfin, kodein) 2-3 sata 1-3 dana 2-6 dana
OPI Opijati (heroin, morfin, kodein) 3-4 sata 1/2-1 dana 2-5 dana
MTD Metadon 3-4 sata 1-4 dana 2-10 dana

Izvori:
www.uredzadroge.hr
www.stetoskop.info
www.biognost.hr