Kratkotrajni i dugotrajni efekti upotrebe marihuane

Kratkotrajni i dugotrajni efekti upotrebe marihuane

Piše: Jelena Pavlović

Marihuana spada u najčešće korišćene droge u svetu i kod nas. To je mešavina suvih iseckanih cvetova, stabljika i listova biljke Cannabis sativa koja se u uličnom žargonu može pronaći pod raznim nazivima. Uobičajena upotreba je u obliku cigareta.

Kratkotrajni efekti

Glavna aktivna hemijska supstanca je THC (delta9tetrahydrocannabinol). Kada se koristi kao cigareta, THC dospeva preko pluća u cirkulaciju, i putem krvotoka se transportuje do mozga i drugih organa. U mozgu se vezuje za receptore nervnih ćelija u delovima mozga koji su odgovorni za koordinaciju, razmišljanje, memoriju, koncentraciju, osećaj za vreme, zadovoljstvo i emocije. To je uzrok efekta “podizanja” koji ova droga izaziva.

Osobe koje konzumiraju ovu drogu mogu da iskuse sledeće njene kratkotrajne efekte:

  • Otežana sposobnost razmišljanja i rešavanja problema
  • Problemi sa memorijom i učenjem
  • Gubitak koordinacije
  • Iskrivljena percepcija

Ovi efekti mogu da učine neke aktivnosti, kao što je vožnja kola, naročito opasnim kada je osoba pod dejstvom droge.

Dugotrajni efekti

Istraživanja su pokazala da se tokom dužeg perioda čestog uzimanja marihuane mogu razviti sledeći neželjeni efekti:

  • Promene u mozgu - marihuana utiče na promene u delovima mozga koji upravljaju odgovorom na stres, motivaciju i nagrađivanje
  • Uticaj na plodnost - studije su pokazale da se kod teških ovisnika javljaju poremećaji ovulacije i poremećaji stvaranja sperme. Vrlo je moguće da osobe koje mnogo i često koriste marihuanu imaju teškoće da dobiju decu kada to požele, u kasnijim godinama. Studije takođe pokazuju da se kod beba čije su majke u toku trudnoće koristile marihuanu češće javljaju problemi u razvoju i ponašanju
  • Respiratorni problemi - hronični kašalj, bronhitis, stalna iritacija disajnih puteva, mukus, javljaju se češće kod korisnika ove droge
  • Promene u krvnom pritisku - dugotrajna konzumacija može dovesti do povišenog krvnog pritiska i vrtoglavice
  • Emocionalni problemi - kod osoba koje u dužem periodu konzumiraju marihuanu pojava depresije je češća nego kod osoba koje je ne koriste. Često se javlja i anksioznost, a povećan je rizik i od razvoja šizofrenije, ozbiljnog psihičkog oboljenja.

Kratkotrajni i dugotrajni efekti upotrebe marihuaneOstali problemi koji se mogu javiti

Najčešće čujete da je upotreba marihuane uvod u upotrebu drugih droga. Ne može se reći da je ona direktan i jedini uzrok, ali statistike pokazuju da osobe koje je koriste imaju osam puta veće šanse da će konzumirati kokain, a čak 15 puta veće šanse da će koristiti heroin.

Nemojte zanemariti ni činjenicu da vas gajenje, posedovanje i prodaja ove droge mogu dovesti do kriminalnog dosijea, koji će vas pratiti ceo život, kroz upis na fakultet i pronalaženje posla.

Šta se dešava kad prekinem?

Osobe koje koriste marihuana u dužem vremenskom periodu, a žele da prekinu, mogu iskusiti simptome kao što su razdražljivost, nesanica, anksioznost, depresija, nedostatak apetita. Ovi simptomi se povlače nedelju do dve nakon prestanka upotrebe ove droge.

Prisustvo THC se može otkriti u urinu, gde je period zadržavanja 30 do 45 dana, a testovi na THC, pojedinačni ili u kombinaciji sa testovima na opojne droge, mogu se kupiti u apotekama. Danas neki poslodavci primenjuju ovaj test kod procene zaposlenih, kao i prilikom primanja novog zaposlenog.

Ako vi, ili neko koga znate, želi da se oslobodi ove navike, postoje kvalifikovane osobe u školama i Savetovalištu za mlade, koje vam mogu pomoći. Najbolji pristup je individualno savetovanje ili grupna terapija.

Izvor: www.teenshealth.com

Za više informacija obratite nam se na telefon 024/552-499 ili nam postavite pitanje na našem sajtu: www.apotekasubotica.rs