Prehlada i grip

Apoteka Subotica

Piše: Jelena Pavlović

Prehlada je najučestalija zarazna bolest na svetu. Grip je kapljična infekcija slična prehladi, ali su simptomi intenzivniji i dugotrajniji. Javljaju se najčešće u zimskom periodu i napadaju gornje disajne puteve. U okolinu dospevaju kašljanjem , kijanjem i govorom. Uobičajeni simptomi su začepljeni nosni putevi, kijavica, grlobolja, glavobolja, kašalj i povišena telesna temperatura. Javljaju se od jednog do četiri dana nakon kontakta sa virusom i prosečno traju 5 do 7 dana. Kod prehlade simptomi su blagi i po pravilu ne zahtevaju posebnu medicinsku pažnju. Grip započinje naglo i ponekad može izazvati ozbiljne komplikacije,  pogotovo kod male dece, starije populacije i hroničnih bolesnika sa oslabljenim imunim sistemom. Stoga je važno znati razlikovati ova dva oboljenja.

PREHLADA

Prehlada je blaža infekicija gornjeg disajnog sistema koju uzrokuju adeno i rhino virusi. Najprisutnija je kod dece predškolskog i školskog uzrasata zbog svakodnevnog kontakta sa drugom decom, a iz razloga što njihov imuni sistem još nije u potpunosti razvijen. Učestalost prehlade kod odraslih je u proseku 2 do 3 puta godišnje. Simptomi prehlade su : kijavica, zapušen nos, bol u grlu, kašalj i blago povišena temperatura. Simptomi najčešće traju nekoliko dana, a komplikacije izazvane prehladom su vrlo retke.

GRIP

Grip je kapljična infekcija čiji izazivači su virusi tipa A, B ili C. Virusi neprekidno mutiraju pa ljudski organizam ne može razviti prirodni imunitet. Simptomi gripa su  visoka temperatura (često i preko 39 C), iscrpljenost , kašalj , grlobolja , glavobolja , bolovi u mišićima i zglobovima. Grip može da dovede do komplikacija kao što su virusna i bakteriska upala pluća , bronhitis , miokarditis , upala uha i sinusa.

KAKO SPREČITI  PREHLADU I GRIP

  • vakcinišite se protiv gripa
  • unosite vitamine ishranom
  • izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama u kojima je prisutno mnogo ljudi
  • često perite ruke
  • provetravajte prostore u kojima boravite
  • izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje su obolele od gripa ili prehlade

Najbolji način prevencije gripa je vakcinacija. Vakcina sadrži umrtvljene viruse tipa A i B koji su najčešći uzročnici epidemija. Zaštita koju vakcina pruža od oboljevanja je od 6 do 12 meseci. Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, zdrastvenim radnicima, deci i osobama koje su izložene povećanom riziku od oboljevanja. Vakcinu ne smeju primiti osobe alergične na proteine jaja, pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, kao i osobe koje imaju neku akutnu bolest praćenu povišenom temperaturom. Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “ Dr Milan Jovanović Batut ” virus influence tipa A  koji je izolovan na području grada Beograda i centralne Srbije još  nije registrovan na našem području.

MERE KOJE TREBA SPROVODITI AKO STE DOBILI PREHLADU ILI GRIP

  • odmarajte se
  • uzimajte što više tečnosti
  • uz konsultaciju sa farmaceutom odaberite preparate koji će ublažiti simptome gripa i prehlade
  • ne uzimajte antibiotike na svoju ruku, jer oni nisu delotvorni u slučaju virusnih infekcija

Apoteke su snabdevene širokim asortimanom preparata koji deluju na regeneraciju sluznice grla, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima, otklanjaju glavobolju, saniraju kašalj i regulišu začepljenje nosnih puteva.

U KOJIM SLUČEJEVIMA JE NEOPHODNO KONTAKTIRATI LEKARA

  • ako se simptomi pogoršavaju ili traju duže od nekoliko dana
  • ako ste plućni ili srčani bolesnik
  • ako nakon perioda poboljšanja kliničke slike dođe do ponovne pojave ozbiljnih smetnji

Jak imuni sistem je najbolja odbrana od svih virusnih infekcija. Jačajte prirodnu otpornost pravilnom ishranom, unošenjem dovoljne količine tečnosti, umerenim vežbanjem, izbegavnjem duvana alkohola i stresa.