Vitaminok és ásványi anyagok a cukorbetegek részére

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a fiziológiás folyamatok lefolyásához, részt vesznek az anyagcserében és az energiaképzésben. Kis mennyiségben szükséges őket naponta a szervezetünkbe vinni. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttatunk a szervezetünkbe.

Bizonyos populációs csoportok , mint pl. a terhes nők, serdülők, betegségből lábadozók, mint ahogy a cukorbetegek is nagyobb szükséglettel rendelkeznek bizonyos vitaminok és ásványi anyagok iránt. Azon cukorbetegek, kiknek a vércukorszintje nem megfelelően ellenőrzött, gyakran szenvednek bizonyos mikronutriensek hiányában. Ezeknél a személyeknél a magas vércukorszint miatt gyakori vizeletkiválasztásra kerül sor, azzal a céllal, hogy a szervezetből távozzon a felesleges cukor, emellett azonban a vitaminok és ásványi anyagok is fokozottabban távoznak a szervezetből. Számos cukorbeteg túlsúlyos és testsúlycsökkentő diétát tart, ami gyakran lehet hiányos, ezáltal intenzívebb szabad gyök képződésre kerül sor.

Napjainkban nagy a kínálat olyan étrendkiegészítőkből, amelyek segítenek a cukorbetegek glükózszintjét normális határértékeken belül tartani és lassítják a betegségre jellemző szövődmények kialakulását. Ezek a vitaminos ásványi anyagos komplexek gyakran tartalmazzák a következő anyagokat:

Króm - csökkenti az postprandiális (étkezés utáni) vércukorszint növekedését, csökkenti a szükséges inzulinmennyiséget. “Túlsúlyos” cukorbetegeknek ajánlják, mivel csökkenti a koleszterin és trigliceridszintet a vérben. A króm felszívódását csökkentik a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek és a kálcium-karbonát.

Magnézium - az idegsejtek optimális működéséhez szükséges és javítja a II-es típusú diabéteszben szenvedőknél az inzulintermelést.

Cink - részt vesz az inzulintermelésben, kiválasztásban és felhasználásban, emellett megakadályozza a hasnyálmirigy β-sejtjeinek leépülését. A cink hiánya gyakran összefüggésben áll a sebek lassú gyógyulásával, ami a cukorbetegeknél gyakran jelent problémát.

Szelén - antioxidáns, semlegesíti a szabad gyököket, melyek a cukorbetegeknél nagyobb mértékben keletkeznek. Bizonyított, hogy túl nagy mennyiségben a szelén egészséges szervezetben összefüggésben áll a cukorbetegség gyakoribb kialakulásával.

Vanádium - növeli a sejtek inzulinérzékenységét.

Koenzim Q10 - antioxidáns, amely hatásos a szabad gyökök által okozott károsodások elleni harcban.

Alfa-lipoinsav- gyorsítja a glükózanyagcserét, emellett előnyösen hat a fájdalmak, görcsök, zsibbadás és végtagmerevedés enyhítésében.

C - vitamin - csökkenti a szorbitol szintjét (a cukorét, amely akkumulálódhat és szem-, ideg-, és vesekárosodást is okozhat). Hiánya a kapillárisok fokozottabb áteresztőképességéhez vezet, C-vitamin pótlásával javul a mikrokeringés, amely kritikus a cukorbetegeknél.

Béta karotén - (A- vitamin elővitaminja) - antioxidáns, amely véd a szem sejtjeinek elkorcsosulásától, ami a dibéteszes retinopátia következménye. Ez a szövődmény tartós látáskárosodáshoz vezethet.

E - vitamin - javítja a recehártya vérkeringését és csökkenti a vakság kialakulásának veszélyét, emellett megkönnyíti az inzulin hatását.

B- vitaminok - csökkentik a perifériás idegkárosodást és ezáltal megakadályozzák a diabéteszes neuropátia kialakulását. Nagyobb mennyiségű niacin (B3- vitamin) hirtelen vércukorszintcsökkenést okozhat. A folsav csökkenti a homocisztein szintet, amely a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorának mutatója.

A cukorbetegeknek ajánlott vitaminok és ásványi anyagok mellett más növényi kivonatot tartalmazó készítmények fogyasztása is.

Fahéj - növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét és serkenti a glükóz energiává alakulását.

Ginseng - csökkenti a cukor felszívódását a hepatikus vérkörből, serkenti a glükóz szállítását, növeli a glükogén raktározását és növeli az inzulintermelést valamint az inzulinreceptorok számát.

Szőlőmagkivonat - hatásos antioxidáns, védi a szem recehártyáját.

Az étrendkiegészítők szükségesek, de “okosan” kell bánni használatukkal, megfelelő mennyiségben kell őket fogyasztani, azaz a szakemberek (orvos/gyógyszerész) ajánlata és tanácsa szerint. A Szabadkai Gyógyszertár számos készítménnyel rendelkezik, aminek a kiválasztásában (az alapbetegségtől, a szervezet pillanatnyi állapotától és más tényezőktől függően) segíthet a szakszemélyzet.

Az étrendkiegészítők semmiképpen sem helyettesíthetik az orvos által előírt gyógyszereket, sem a fizikailag aktív életmódot, a diétát és a vércukorszint rendszeres ellenőrzését, ami kötelező része a cukorbetegség kezelésének és a szövődmények megelőzésének.

mr ph Kecsenovics Éva                                                 

mr ph spec Simišić Mika