Tanácsadás

A gyógyszerész, mint a páciensek rendelkezésére álló szakember, jelentős szerepet tölt be a lakosság egészségvédelmében és a betegségek megelőzésében. Ha a páciensnek enyhébb panaszai vannak, melyek kezelése rövidebb időt vesz igénybe, szakértői és teljeskörű segítségért fordulhat gyógyszerészéhez is.

A gyógyszertárakban jelentős választékban kaphatók olyan készítmények, melyek a megfelelő hatékonysággal csökkentik a kisebb egészségügyi gondokat, ezért gyógyszerésze tanácsára a megfelelő biztonságos és szavatoltan gyógyhatású készítményekhez, orvosságokhoz juthat hozzá, melyeket vény nélkül vásárolhat meg.

A vény nélküli gyógyszerek csoportjába tartoznak az alacsony toxicitású (nem mérgező), széleskörűen felhasználható és minimális mellékhatást kiváltó gyógyszerek, készítmények. Mindezen készítményeket, annak ellenére, hogy vény nélkül vásárolhatóak meg, csakis a megfelelő adagolási szabályok szerint alkalmazhatja, tehát a gyógyszerész tanácsa mindenféleképpen elengedhetetlen.

A gyógyszertárakban lehetőség van a specifikus egészségügyi problémákkal kapcsolatos tanácsadásra, oktatásra is. Segítséget kaphat például a dohányzásról való leszokásban, vagy például a gyomorégés kezelésében és hasonló esetekben.

Annak ellenére, hogy az öngyógyítás egyre nagyobb szerepet kap a világon, és hogy egyre inkább növekszik a vény nélkül beszerezhető készítmények száma, egy pillanatra sem szabad elfeledni, hogy hatékony segítséget orvos nyújthat. Az öngyógyítás csak helyettesíti, azonban nem pótolja az orvos vizsgálatát.

„Kérdezze meg gyógyszerészét“ rovatunkban lehetőséget adunk Önnek, hogy kikérje véleményünket a világhálón keresztül. Minden kérdésére, tanácsára, vagy javaslatára, mely a szabadkai gyógyszertárak tevékenységére vonatkozik, biztosan választ adunk.