Mexikói influenza

2009. áprilisában az USA-ban azonosították először embereken a H1N1 vírust. A vírus emberről emberre terjed, ugyanolyan módon, mint ahogy a szezonális influenzát okozó vírus. Az új influenzát okozó vírus leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed - tüsszögéssel, köhögéssel de fertőzött tárgyak érintése által is. A fertőzés megelőzhető influenzás tünetekkel rendelkező emberekkel való érintkezés kerülésével (lehetőség szerinti 1m-es távolság betartásával)

- Mossanak gyakran kezet.

- Hands- free hozzáállás. Próbálják kerülni az arc kézzel történő érintését.

- Naponta kétszer meleg, enyhén sós-vizes oldattal öblítsék szájukat és gargalizáljonak.

- Naponta legalább egyszer tisztítsák az orrlyukakat meleg, sós-vizes oldattal.

- Kerüljék a közeli kapcsolatot olyan emberekkel, akik influenzával fertőzöttek lehetnek. (1m-es távolság betartása, ha lehetséges)

- Csökkentsék lehetőség szerint a zsúfolt helyiségben való tartózkodás időtartamát.

- Javítsák a levegőáramlását az élettérben az ablakok nyitásával.

- Tisztítsák rendszeresen fertőtlenítőszerekkel az ajtókilincseket, telefonokat stb.

Erősítse immunrendszerét étel és étrendkiegészítők helyes megválasztásával

Ha immunrendszere egészséges, megsemmisít minden patogént. Bizonyos élelmiszerek a többitől jobban erősítik az immunrendszert: bárányhús (cink forrás), sárgarépa,a β-karotén gazdagsága miatt, csípős paprika (kapszaicin), joghurt ( probiotikus kultúra), ganoderma és shi take gombák, fokhagyma és vöröshagyma (allicin), méz (legjobbak azon készítmények melyek méz, propolisz és méhpempő kombinációját tartalmazzák), citrusfélék (gazdag C-vitamin forrás) stb. Ha C-vitamin tablettát iszik, figyeljen, hogy olyan készítményt választjon, amelyik cinket is tartalmaz, mert avval növeli a felszívódását. Ajánlatos bizonyos gyógynövények használata is: zöld tea (antioxidáns), echinacea (kasvirág), aloe, noni, citromfű, hárs, bodza, ánizs, gyömbér, menta, zsálya, csipkebogyó (gazdag C-vitaminban), ginzeng stb. Autoimmun betegségben (sclerosis multiplex, reumás izületi gyulladás, cukorbetegség, pajzsmirigy autoimmun betegségében) szenvedőknek aloe és noni kivonat fogyasztását tanácsolják. Az étrendkiegészítők közül immunerősítésre alkalmas a cápamájolaj, továbbá a szelén, A - , C - , E - vitamin és a Q10 koenzim. Az ezüstkolloidnak szintén jelentős szerepe van az immunerősítésben és úgy is említhető mint „plussz immunrendszer” ( viszont szervátültetett személyeknek nem ajánlott). Az egészséges étrend, stresszhelyzetek kerülése, fizikai aktivitás, dohányzásról való lemondás és a minőséges alvás segíteni fog az influenza megelőzésében. Ha a rizikócsoportba tartozik, a felsoroltak mellett, az influenza elleni védőoltás felvétele is ajánlott ami egyben a legjobb módja az influenza megelőzésének. A magas rizkójú csoportba tartoznak: a terhes nők, cukorbetegek, szívbetegek, asztmások, vesebetegek és a túlsúlyos személyek.

Egészségügyi segítség nélkül nem tud különbséget tenni a szezonális influenza és a A-típusú (H1N1) influenza között. A lappangási idő 3 és 5 nap közötti. A fertőzőképesség legnagyobb a tünetek megjelenésekor és leggyakrabban 5 napig tart (gyerekeknél 7 napig is tarthat). A jelentkező jellegzetes tünetek hasonlóak a szezonális vírus okozta tünetekhez, amik a következők: láz, köhögés, fejfájás, testfájdalmak, torokfájás, orrfolyás.

Kizárólag orvosa és a helyi egészségügyi intézet tudja bebizonyítani a H1N1 fertőzöttséget. A betegség enyhe formájában szenvedőknek elkülönítést ajánlanak és a felépülésig otthoni ápolást, minden otthoni és más érintkezés maximális korlátozásával. A tüneti kezelés magába foglalja a pihenést, folyadékpótlást, lázcsillapítók, antivirotikumok és antibiotikumok használatát, amelyet az orvos ír fel. Az aszpirines fájdalomcsillapítókat gyerekeknek és fiataloknak nem szabad adni a Reye - szindróma veszélyének jelentkezése miatt, paracetamol tartalmú gyógyszereket kell használni naponta négyszer a testsúlytól függően adagolva.

Az Egészségügyi Világszervezet védőmaszkok használatát azoknak ajánlja, akik gyakori és közeli kapcsolatban vannak a megbetegedettekkel. Amennyiben szoptat és megbetegszik nem kell kötelezően megszakítania a szoptatást amennyiben azt nem egészségügyi dolgozó tanácsolja. Más vírusos fertőzésekhez fűződő kutatások azt bizonyítják, hogy a szoptatás biztosít legnagyobb védelmet a csecsemők részére.

Mikor szükséges egészségügyi segítséget kérni?

Figyelmeztető jelek gyeremekeknél:

  • Gyors légzés vagy légzésproblémák
  • Kékes vagy szürkés bőr
  • Görcsök
  • Nehéz folyadékbevitel vagy folyadék elutasítása
  • Gyakori hányás és hasmenés
  • Nehéz ébredés és interakció (érdektelenség)

Figyelmeztető jelek és tünetek felnőtteknél:

  • Nehéz légzés és légszomj
  • Fájdalom és nyomásérzet a mellkasban, hasüregben
  • 38°C-tól magasabb láz, ami 3 naptól tovább tart
  • Váratlan szédülés
  • Szétszórtság, zavartság, váratlan szédülés
  • Gyakori hányás és hasmenés  

Forrás: www.novigrip.com, www.zdravlje.rs, www.pandemicflu.gov, www.apotekasubotica.rs, Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Mentőszolgálat telefonos ügyelete 522-900 (éjjel-nappal)

Közegészségügyi Intézet 552-791

(hétfőtől péntekig 07h-22h)

1-es Kirendeltségű Gyógyszertár: 552-499 (07h-22h)

24h készültségi epidemiológus Szabadkán 061-555-67-89

Fordította: Mr ph Kecsenovics Éva