Paradontopatija

Parodontopatija (u narodu parodontoza) je bolest koja zahvata i razara sva potporna tkiva zuba. Bolest dovodi do klaćenja i ispadanja zuba. Glavni uzročnik za nastanak parodontopatije je zubni plak kao i drugi faktori: čvrste zubne naslage (kamenac), karijes, ostaci hrane i nepravilna građa potpornog tkiva. Značajne su i neke bolesti kao što je dijabetes i genetska predispozicija. Danas je parodontopatija pored karijesa najčešće oboljenje kod ljudi.

Manifestacije- parodontopatija se ispoljava krvarenjem i upalom desni, prisustvom kamenca i neprjatnog zadaha, kao i prisustvom parodontalnih džepova, povlačenjem desni, pomeranjem i ispadanjem zuba. Parodontopatija obično nije bolna sve dok ne dođe do komplikacija.

Zubni plak i kamenac

Parodontopatiju uglavnom izaziva zubni plak, odnosno mikroorganizmi koji su njegov sastavni deo. Dentalni plak je bezbojna naslaga koja se taloži na zubima, ali i na drugim mestima u usnoj šupljini. On se ne može ukloniti ispiranjem usta. Na brzinu stvaranja plaka utiče, pre svega, salivacija (količina izlučene pljuvačke), ishrana i, naravno, higijena. Ukoliko je lučenje pljuvačke smanjeno, onda se smanjuje i samočišćenje usne šupljine. Meka hrana ne omogućava samočišćenje, već naprotiv, omogućava brže stvaranje plaka. Zubni kamenac nastaje taloženjem dentalnih soli (minerali iz pljuvačke) u dentalni plak.

Terapija - prevencija

Parodontopatija ne može biti izlečena, samo zaustavljena. Ponekad se oštećena vlakna i kosti obnavljaju, ali u najvećem broju slučajeva to se ne dešava. Bolest može lečenjem biti samo usporena. Terapija je dugotrajna. Jedino rešenje je prevencija. Preko 75% stanovništva ovih prostora ne održava pravilnu higijenu zuba. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana na četkici. Danas se vlakna izrađuju od najlona ili poliestera i to tvrda, srednja i meka vlakna. Tvrda i srednje tvrda mogu trajno oštetiti desni, jezik i neke plombe. Meke četkice jednako efikasno uklanjaju plak kao i srednje i tvrde. Najbolje je koristiti četkicu mekih vlakana. Oblik vlakana je isto važan. Četkicu treba menjati na 2-3 meseca. Obično četkice imaju 6 strukova vlakana uzduž i 3 struka vlakana popreko. Bolje su četkice sa 13 strukova uzduz i 4 struka popreko. Kao dodatak oralnoj higijeni treba čistiti jezik 2 puta dnevno. To će smanjiti i količinu bakterija u ustima. Čišćenje se vrši pomoću čistača za jezik.

Za čišćenje područja između zuba može se koristiti i zubni konac. Krvarenje desni je prilično česta pojava u početku čišćenja zuba koncem. Nakon nekoliko dana čišćenja koncem, krvarenje bi trebalo prestati jer desni postaju zdravije. Ako se krvarenje nastavi, treba se obratiti stomatologu. Najefikasniji način da se ukloni plak je korišćenje međuzubnih četkica. Ona se samo stavlja i izvadi u svaki međuzubni prostor. Nema potrebe da se povlači napred-nazad. Kada se prvi put stavi u međuzubni prostor, često dolazi do krvarenja. Krvarenje nastaje zato što postoji male otvorene rane koje stvara plak. Desni krvare samo ako su iziritirane suvišnim plakom. Pravilnim čišćenjem međuzubnom četkicom, krvarenje će ubrzo prestati.

Zaključak: za sprečavanje upale desni i drugih parodontalnih oboljenja, od izuzetne važnosti je održavanje oralne higijene sa mehaničkim sredstvima: četkica za zube, interdentalna četkica, zubni konac i čistač jezika. Kada je higijena otežana, pomažemo se sa preparatima koji omogućavaju hemijsku kontrulu zubnih naslaga (sredstva za ispiranje usta).

Da li ste znali?

Žvakaće gume su utoliko dobre što pospešuju lučenje pljuvačke i samočišćenje zuba. Ne smeju imati šećer, a cimet u njima ubrzava razaranje šećera zadržanog na zubima.

Voda je jedino piće koje bi se trebalo naći u flašicama sa nastavkom. Razlog tome je što slatki napici u ovoj vrsti boca dovode do dužeg izlaganja zuba šećeru, pa se povećava mogućnost nastanka karijesa.

Mr ph. Ana Budinčević