Hepatitis b

Piše: mr. ph Kornelija Prole

Hepatitis B je infektivna bolest, zapaljenje jetre prouzrokovano virusom Hepatitis B. Ovaj virus je sto puta infektivniji od virusa koji izaziva SIDU, otporan je u spoljnoj sredini, nedeljama opstaje u sasušenoj krvi, a do sedam dana na nekoj drugoj podlozi na sobnoj temperaturi. Za infekciju je dovoljna samo mala nevidljiva kapljica krvi ili pljuvačke u kontaktu sa povređenom kožom, sluzokožom ili očima.
Period inkubacije Hepatitisa B neobično je dug, od 1 do 6 meseci. Tokom tog perioda zaražena osoba neprimetno i neznajući inficira druge, jer jedna trećina zaraženih nema nikakve simptome bolesti, druga trećina ima simptome blažeg oblika gripa (malaskalost, glavobolja, bol u mišićima), a ostatak zaraženih ima prepoznatljive znake bolesti kao što su žutica, taman urin, svetla stolica ili bol u gornjem delu stomaka.
Ne postoji lek za akutni Hepatitis B, samo dijeta i odmaranje (ležanje). Posle šest meseci većina odraslih ozdravi u potpunosti. Pobeda nad akutnim Hepatitisom B zavisi od uzrasta. Od svih inficiranih oko 1% naglo umire od bolesti. Hronično oboleli postaju deca i odrasli čiji organizam ne može da pobedi virus. Na žalost, ima ih oko 350 miliona u svetu. Oni su hronični nosioci Hepatitis B virusa i zarazni su za okolinu, s tim da polovina odraslih i većina dece hroničnih nosioca nema prepoznatljive simptome bolesti. Što je mlađi uzrast pri infekciji to je veća šansa za nastanak hroničnog Hepatitisa B. Taj virus je drugi vodeći uzročnik raka odmah posle duvana. Oko 25% hronično obolele dece umire pre srednjih godina života od ciroze jetre ili primarnog raka jetre. Oko 15% odraslih umire u godinama kada su najproduktivniji i kada uglavnom izdržavaju svoju porodicu. Sveukupno, hronični HB se u skoro polovini slučajeva završava tragično zbog navedenih posledica.
Virus se prenosi na više načina:

  • sa majke na dete tokom trudnoće i porođaja ako je majka nosilac Hepatitis B infekcije
  • prilikom hirurških infekcija tokom kojih se koristi neadekvatno sterilisan pribor ili u kojim učestvuje medicinsko osoblje među kojima su nosioci Hepatitis B infekcije
  • prilikom transfuzije zaraženom krvlju
  • slučajnim ubodom na iglu iskorištenog šprica ili neki drugi zaraženi predmet
  • seksualnim putem, kontaktom sa zaraženom osobom bez adekvatne zaštite
  • bliskim kontaktom tokom igre ili sporta, kada zaražena osoba dođe u kontakt sa povređenom kožom (ogrebotina), sluzokožom ili očima zdrave osobe
  • prilikom posete zubaru ili upotrebe tuđe zaražene četkice za zube
  • prilikom posete frizeru, upotrebom tuđeg češlja, četke, brijača, tokom tetoviranja i pirsinga

Sve se, ipak, može sprečiti na vreme. Još tokom 1991. godine Svetska zdravstvena organizacija preporučila je uvođenje masovne vakcinacije novorođenčadi, dece i visokorizičnih grupa kao jedine efikasne mere za iskorenjivanje virusa Hepatitis B.
U Srbiji je 2002. godine uvedena obavezna vakcinacija protiv Hepatitisa B za svu novorođenčad, a od 2006. godine, dece u šestom razredu zbog povećanog rizika od prenosa Hepatitis B virusa polnim putem tokom adolescentnog perioda. Starija deca, učenici. 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci, nisu vakcinisani posle rođenja niti su planirana za zaštitu. Njih obavezno treba zaštititi jer je rizik od infekcije Hepatitisa B povećan. To je uglavnom zbog prenosa ovog virusa polnim putem, mada ne treba zaboraviti ni ostale načine prenosa u tom periodu (tetoviranje, pirsing, posete manikiru, pedikiru, frizeru).
Kod mlađe dece uzrasta od 2 do 10 godina postoji rizik od Hepatitis B infekcije uglavnom bliskim kontaktom dete-dete (igra, sport), slučajnim ubodom ili povredom zaraženom iglom ili drugim oštrim predmetom.
Zato nemojte čekati. Ne rizikujte. Zaštitie Vaše dete.
Obavezno pitajte i potražite savet pedijatra. Zaštitite sebe zbog vas samih, ali i zbog drugih. Setite se početka priče i posledica koje nosi hroničan Hepatitis B.

Apoteka «Subotica» je jedan od incijatora najavljene akcije besplatnog vakcinisanja protiv hepatitisa B dece sedmih i osmih razreda subotičkih osnovnih škola. Svesni uloge farmaceuta u prevenciji bolesti, uvek ćemo nastojati da posavetujemo korisnike svojih usluga i obezbedimo sve preparate koji mogu da očuvaju i unaprede zdravlje.