Vaše dete na letovanju

Sa početkom sezone godišnjih odmora za mnoge od nas, pogotovo za one koji putuju sa malom decom, počinju nedoumice: šta zaslužuje mesto u vašoj torbici za lekove? Jer, želeli biste da i vi i vaša deca imate pri ruci sve što vam zatreba, ali ne i da budete pokretna apoteka i nosite sa sobom suvišne i nepotrebne stvari.
Naše apoteke su pravi savetnici koji će pomoći svakom pacijentu da napravi pravi izbor lekova i ostalih farmaceutskih preparata koji ne smeju nedostajati nikome ko se odluči na duži put. U želji da umesto naših pacijenata, mi predvidimo potrebe najmlađih prilikom duge vožnje, boravka na suncu i konzumiranju različitih vrsta hrane sačinili smo mali spisak preparata koji su neophodni za prevenciju i saniranje ovih tegoba.

  • Tablete protiv mučnine  prilikom vožnje korisne su za pacijente svih uzrasta  koji osećaju stomačne tegobe prilikom putovanja. Kod odraslih, doziranje može biti i do 1-2 tablete 2-3 puta dnevno. Obavezno tabletu treba popiti pola sata pre polaska, a ako put duže traje , slobodno uzeti još jednu na dan, jer ovi preparati imaju kratko dejstvo.
  • Većina letovanja teško može proći bez stomačnih virusa, dijareja ili mučnina sa povraćanjem. Rešenje ovakvih problema krije se u preparatima koji regulišu sadržaj crevne flore i uspostavljaju ravnotežu i normalno funkcionisanje probavnog trakta. Ovi preparati mogu se naći u obliku kapsula, praška i suspenzija, oribleta i tableta za žvakanje.
  • Dečiji organizam, usled poremećaja funkcije probavnog trakta, veoma lako dehidrira, pa za nadoknadu tečnosti i elektrolita preporučujemo praškove i sokove za rehidrataciju, koje možete pronaći u našim apotekama. Sve traženiji HIPP-ovi ORS sokići za rehidrataciju pravo su rešenje za mališane koji ne mogu popiti rastvor neprijatnog ukusa.
  • Vitamini za decu mogu biti od velike koristi, jer su praktični za primenu pa naše apoteke imaju  širok spektar ovakvih preparata različitih proizvođača i to u obliku: sirupa, oribleta, tableta i pastila, šumećih tableta. Ovim proizvodima dete može zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, ako nije u mogućnosti da ih uzima hranom.
  • Da bi osetljiva dečija koža bila zaštićena od prodornih UV-zraka, preporučujemo zaštitno sredstvo sa visokim SP faktorom, a poželjno je da sadrži i B-karoten ili pantenol za obnavljanje površinskog sloja kože.                    Ovi preparati postoje u obliku krema, losiona, spreja, ulja, gela ili stika, i treba ih nanositi nekoliko puta u toku dana. U slučaju opekotina od koristi su i sredstva  protiv opekotina i za saniranje ožiljaka od opekotina. Svakako, za negu nežne dečije kože u svako doba treba imati i običnu hidratantu kremu ili masnu kremu protiv isušivanja kože.
  • Veliku neugodnost prilikom boravka u prirodi predstavljaju insekti, posebno komarci, od kojih se možemo zaštiti sve širom paletom proizvoda. Osim preparata koji se koriste za prostorije, tu su losioni, stikovi i sprejevi za kožu.

Ako do uboda dođe, treba imati uz sebe neku od mnogobrojnih krema ili gelova protiv alergija na ubode insekata.

  • I pošto naposletku nikada ne možemo predvideti da li će dete dobiti temperaturu  ili se prehladiti, uvek treba poneti sa sobom analgetik, antipiretik i lek za ublažavanje simptoma prehlade. Ako krenete na letovanje sa ovim preparatima u vašem prtljagu, uživaćete  na suncu mirnije i bezbrižnije, a od vašeg apotekara potražite savet najbolji za vaše zdravlje i zdravlje vašeg deteta. Naša apoteka ogranak 3 kod Dečijeg dispanzera specijalno je opremljena programom za decu,  i poseta njoj pomoći će vam u vašem odabiru.