Žutica

Piše: dipl. ph. Božović Mitar

Žutica predstavlja simptom, a ne specifičnu bolest. Karakteriše je žućkasto obojenje seruma, a posledica toga je žutilo mekih tkiva, beonjača, sluznica i kože. Žutica je rezultat hiperbilirubinemije (povećane količine bilirubina u serumu) koji se javlja kada proizvodnja bilirubina prelazi stepen njegove eliminacije. Bilirubin je žučni pigment nastao metabolizmom porfirina iz hemoglobina oslobođenog gvožđa, a stvara se u slezini, jetri, kosnoj srži. Bilirubin se iz jetre izlučuje kao žučni pigment sa ostalim sastavnim delovima žuči (žučne soli, fosfolipid, holesterol i neorganske soli).

Vrste žutice:

  • Opstruktivna žutica nastaje kada je ekskrecija (izlučivanje) žučnih pigmenata sprečena blokiranjem žučnih kanala.Obuhvata najveći broj svih slučajeva, a može biti izazvana unutrašnjom opstrukcijom žučnih kanala zbog žučnih kamenaca ili ponekad askarida (crevnih parazita).
  • Hemolitička žutica nastaje kada je izlučivanje žučnih pigmenata nekompletno zbog njihove prebrze proizvodnje kod rapidne hemolize (razgradnje eritrocita). Zbog ubrzane razgradnje eritrocita, zabeležene su povećane količine nekonjugovanog bilirubina u serumu i strekobilirubina u fecesu (dajući tamniju boju stolici) i urinarnog urobilinogena.
  • Hepatocelularna žutica nastaje zbog trovanja hloroformom ili fosforom, cirozom jetre,akutnim infekcioznim hepatitisom, kao i apscesom ili karcinomom jetre.

Simptomi
Žutica se može pojaviti naglo, preko noći, bez ikakvih prethodnih znakova. Obično od zapaljenja jetre do pojave žutice prođe nekoliko dana. Gušobolja,  kijavica ili zapaljenje ždrela često označavaju zapaljenja jetre i javljaju se na nekoliko dana pre pojave žutice. Zatim se pojave znaci kao kod poremećaja u varenju (gubitak apetita, muka, povraćanje, neprijatni ukus u ustima, neuredna stolica).Temperatura je povišena i praćena glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i opštom malaksalošću. Bolesnik ima osećaj težine sa desne strane u gornjem delu trbuha, ali jakih bolova nema. Za vreme žutice, naročito prvih dana, mokraća je tamne boje. Primećuje se da su beonjače, a potom i koža žute. Stolica je svetlije boje, a može da bude i potpuno bela.
Žutica može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci, ali obično prolazi posle 20-30 dana.

Dijagnostika i lečenje
Za lečenje žutice treba utvditi i otkloniti uzrok zapaljenja jetre. Ukoliko je u pitanju neka od zaraznih bolesti nju treba sistematski lečiti. Za lečenje akutnog zapaljenja jetre, kao i žutice veoma je važan higijensko-dijetalni režim. Lečenje zahteva, pre svega, apsolutno mirovanje u postelji u trajanju od nekoliko nedelja. Hrana treba da se sastoji, uglavnom od voćnih sokova, mleka i šećera u svim vidovima, kao i od životinjskog i telećeg mesa. Svinjsko meso treba zbog masti izbegavati. Veoma povoljno deluju transfuzija krvi i drenaža žučnih puteva, pa je usled toga, a i inače, najprikladnije  bolničko lečenje.

Pošto je akutno zapaljenje jetre vrlo često zarazne prirode to je i radi zaštite zdravih najbolje izdvojiti bolesnika u bolnicu, dok lekar ne odredi drugačije.