Vaške

Piše: Pešti Klaudia, farmaceutski tehničar

Vaške! Opet! Kako, kad peremo kosu redovno?
Svaki put kad se pojavi u vrtićima, školama postavimo sebi to pitanje. Pre svega vaške u kosi nisu problem samo lične higijene, one se vrlo ugodno osećaju i u najčistijoj kosi. Često se prenose u društvenim ustanovama, kao i zajedničkom upotrebom šešira, kape ili češljeva, ali i preko odeće koja visi na istom mestu. Isto tako vaške se mogu dobiti i naslanjanjem glave na naslone u školskim autobusima.Treba da znamo i to da postoji više vrsta vaški:
VAŠ TELA (pediculosis corporis) – živi u šavovima rublja i odela, najčešće na mestima gde rublje prileže uz kožu. One ujedaju najviše uveče i preko noći, izazivaju na mestu ujeda svrab sa pojavom crvenila i lakog otoka. Svrab se ubrzo raširi i na okolnu kožu, na kojoj se usled češljanja stvaraju ogrebotine a zatim i gnojne infekcije. Ova vaš prenosi pegavac.
STIDNA VAŠ (pediculosis pubis) – živi samo na dlakama oko polnih organa, ređe u pazušnoj jami, na dlakama butine i grudi ili ponekad u obrvama i trepavicama. Nikad se ne nalazi u kosmatom delu glave! I ove vaši izazivaju svrab. Prenose se obično pri polnom odnosu ili korišćenjem zaražene postelje i rublja.
VAŠ GLAVE (pediculosis capitis) – živi u kosmatom delu glave. Javlja se naročito kod dece, većinom kod devojčica sa dugom kosom, i kod žena koje ne održavaju svoju kosu higijenski.
Kako ćete saznati da ste dobili vaške ili da ih ima Vaše dete? Prvi znak je svrab. Vaške se hrane ljudskom krvlju, svojom izlučevinom sprečavaju grušanje krvi na mestu uboda. Zbog toga ubod vaške ubrzo izaziva svrab, ali ako jako češljamo nastaju i rane na koži koje se teško leče i mogu da se zagnoje. Ako ih ne uništimo na vreme, brzo se razmnože. Najčešće ih primećujemo na slepoočnicima, iza ušiju i na zatiljku.
Veće vaške su smeđe do crvenkaste boje, zbog toga se bolje vide u svetloj kosi, a njihova bela jajašca (gnjide) u tamnoj kosi. Gnjide su veličine oko 0,8 mm, i nagomilano se lepe na pojedine vlasi uz koren kose. Jedna jedina vaška u toku svog života, koji traje oko 30 do 35 dana, može izleći do 140 jajašca.
Najvašnije je što češće pregledati kosu deteta ako ide u vrtić ili školu. Kosu treba razdeliti češljem i tražiti vaške, po mogućnosti sa povećalom.
U apotekama se prodaju preparati koji brzo i efikasno uništavaju vaške. Oni su u obliku šampona ili losiona. Ovi su se preparati pokazali korisni i kod uništavanja gnjida. Najvažnije je temeljno istrebiti gnjide, jer vaške se vrlo brzo razmnožavaju. Jajašce vaške  je vrlo otporno. Za pronalaženje i odstranjivanje gnjida češljanjem, najbolje je da koristite specijalni češalj za gnjide, koji možete kupiti u apotekama. Oni se prodaju uz neke vrste šampona  i sprejeva protiv vaški .
Češljati treba od zatiljka prema čelu, pri tome je najbolje da se nagnete nad lavabo ili rub kade, tako da gnjide koje ispadnu, odmah nestanu u odvodu.
Tretman je potreban i za okolinu. Kada se previše razmnože, vaške se ne zadržavaju samo na ljudskom telu, već za kraće vreme prelaze na odeću i predmete iz tekstila. Zato  treba sve što je moguće iskuvavati, ili oprati vrućom vodom. Vaške uginu od gladi, ako ne mogu redovno sisati krv, zato izolujte sve što ne smete prati (jastuci fotelja, plišane stvari itd…) i stavite u plastičnu kesu, čvrsto je zatvorite i držite u njoj 4 nedelje. Tako će od gladi uginuti i vaške, koje su se poslednje izlegle. Još brži postupak je naglo hlađenje u dubokom zamrzavanju: posle 48 satiu hladnjaku uginuće i poslednja vaška! Sve ostalo, što ne smete prati, treba očistiti temeljno sa usisivačem za prašinu (fotelje, tepihe, navlake na naslonima za glavu u automobilima i slično). Vrećicu za prašinu koristite samo jedan put, i bacite je odman posle upotrebe!
Sprečite prenošenje vaški! U porodici su najneposredniji međusobni kontakti i tamo je opasnost od prenošenja najveća. Zbog toga, svi članovi porodice moraju da, tokom najmanje 12 dana, brižljivo proveravaju kosu na glavi ili –sigurnosti radi – upotrebljavaju preparate protiv vašaka.
Za preventivu dovoljno je posle pranja kose upotrebiti malu količinu odgovarajućeg preparata. Njega treba naneti na vlažnu kosu i osušiti glavu na uobičajeni način.
U svim našim apotekama možete dobiti stručno objašnjenje u vezi korišćenja preparata kako za prevenciju tako i za suzbijanje svih vrsta vašljivosti. Niko ne treba da se stidi kad traži preparate protiv vaški, to se može svakom desiti, pogotovo kad ima dete koje ide u vrtić ili školu. Slobodno nas pitajte!