Opadanje kose

Piše: Sabo Nađ Eva

Različiti tipovi ljudske kose izrazito se razlikuju po boji i izgledu, a sami ljudi po količini dlačica na licu i telu, zavisno od doba, pola, rase i genetskog nasleđa. Kosa i dlačice rastu po svim delovima ljudskog tela,osim na dlanovima i tabanima. Kosa se sastoji od belančevine zvane keratin, koju proizvode folikuli dlake. Kada kosa počne da nestaje, smatramo da je došlo do alopecije, odnosno ćelavljenja.
Kada govorimo o kosi treba znati da svaka osoba ima oko 100 hiljada vlasi. Faza ciklusa rasta kose su:

  • Anagena faza ( faza rasta ) koja traje od dve do pet godina. Za to vreme kosa prosečno raste 1- 1.5 cm mesečno.
  • Katagena faza ( faza mirovanja) traje samo dve nedelje. To je prelazna faza kada koren prestaje sa funkcijom i prestaje rast kose.
  • Telogena faza ( faza ispadanja ) traje do tri meseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.
    Folikuli dlake koji stvaraju dlaku nastaju u petom mesecu embrionalnog razvitka. Tokom života proces starenja zahvata i kosu. Seda kosa je uobičajena pojava u procesu starenja, rezultat je nestanka pigmenta (depigmentacija). Vreme nastanka sede kose različito je, a ovisi o genotipu.

Prosečna gustoća kose u 30-toj godini života iznosi 615 po cm2. Propadanje nekih folikula u razdoblju od 30 – 50 godine života smanjuje se taj broj na 485 cm2. Smanjenjem broja folikula primećuje se i smanjenje gustoće kose.

Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su npr: hronične upale sinusa, bolesni zubi, upale krajnika. Karakteriše kružno ispadanje kose ( alopecija areata ). Ako te promene zahvate celo vlasište reč je o potpunoj alopeciji areati. Mnogo je razloga zbog kojih opada kosa, od gena do bolesti i stresa. Ako je broj ispalih vlasi veći od 100, i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa. Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljni i unutrašnji faktori. Spoljni uzroci mogu biti prečvrsto uvijanje kose ili stezanje pletenica, ili nervoznog čupkanje kose ( trihomanija ). Kosa može da bude oštećena hemikalijama. Pod uticajem hormona može da ispada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu.

Lekovi koji mogu da izazovu privremeni gubitak kose su hemoterapijska sredstva kojima se leče zloćudni tumori, zatim sredstva protiv zgrušanja krvi, beta adrenergičke blokatore kojima se reguliše krvni pritisak, i oralna sredstva protiv začeća.

Kosa ispada i posle akutnih zaraznih bolesti praćenim visokom temperaturom, ali i zbog malokrvnosti, ili posle naglih i strogih dijeta. Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzročnik ispadanja kose. Uzrokuje difuzno i kružno ispadanje kose. To se događa nakon operativnih zahvata i velikih nesreća.

Iako ne možete da zaustavite prirodno ispadanje vlasi, kosu možete da zaštitite od oštećenja, koja s vremenom dovede do njenog proređenja.Fen za kosu, električni uvijači, boje, ondulacija kose s vremenom će izazvati isušivanje i pucanje vlasi.
Ispadanje kose može da bude posledica loše ishrane ili prebrzog gubitka telesne težine. U takvim slučajevima morate potražiti savet lekara, koji će da preporuči uzimanje dodatnih količina vitamina A, vitamina grupe B i C, gvožđa, cinka najmanje tri meseca.
U slučaju privremenog ili mestimičnog ispadanja vlasi zbog bolesti, stručnjaci biljne medicine preporučuju podsticanje folikula i protoka krvi u kosmatom delu glave, kako bi se poboljšao novi rast vlasi, masiranjem  temena, eteričnim uljem ruzmarina, ili ispiranjem kose čajem od kadulje. Masaža podstiče protok krvi koji zatim poboljšava zdravlje kose i kosmatog dela glave. Nekoliko kapi ulja vitamina E ojačaće oštećene vlasi i spečiti isušivanje.
Emocioalni ili telesni stres može da bude vrlo važan činilac u nekim slučajevima ispadanja vlasi. Redovne telesne vežbe i razne tehnike opuštanja kao što je joga ili meditacija pomoći će da se ublaži stres.

Ako kosa ispada duže od tri meseca, obavezno treba posetiti dermatologa.