Oralno zdravlje

Zdravlje naših zuba, desni i usne šupljine je zadatak naših stomatologa i naših apotekara. Da bi se oralna higijena što stručnije sprovodila, specijalizovali smo apoteku Ogranak 7 („kod Lifke“) u pogledu snabdevenosti, obučenosti osoblja i saradnje sa stomatolozima. Obratili smo pažnju da u apoteci budu zastupljeni svi potrebni preparati, od prvih zubića do proteza ( duboke starosti). Izbijanje prvih zubića ponekad je vrlo bolno i mi smo tu da pomognemo našim bebama. Rastvori i bebi gelovi za mazanje desni smanjuju bol, sprečavaju nadražaj desni i upalu sluznice usne šupljine. U dečijem dobu roditelji treba da obrate pažnju na higijenu usne duplje dece, prevenciju kariesa i pravilan rast zuba.

Za higijenu zuba u tom uzrastu postoji veliki izbor dečijih pasta za zube, kao i dečijih četkica za zube izrađenih po uzrastima i formulama za osetljive dečije zube. One su veoma atraktivne da bi ih deca rado koristila i tako stekla naviku održavanja higijene usne šupljine.

Za prevenciju kariesa preporučuje se svakodnevna upotreba preparata fluora pod nadzorom stomatologa. Mehanizam delovanja fluorida je u supstituciji hidroksilne grupe HIDROKSIAPATITA (koji se sastavni deo krunice) fluoridnim jonom. Novonastali FLUOROAPATIT krunice je mnogo tvrđi i otporniji na kiselu sredinu. Fluoridi su najefikasniji ukoliko se daju deci od 12 – 13 godina jer se u tom periodu vrši mineralizacija stalnih zuba.

Ukoliko stomatolog preporuči dečiju protezu za pravilan rast zuba, u apoteci postoje kutijice namenjene za čišćenje i čuvanje, kao i tablete za čišćenje proteze.

Oralna higijena u odraslom dobu obuhvata zaštitu zuba (od kariesa) i desni (od upale - GINGIVITIS; razgradnje tkiva oko zuba – PARADONTITIS ; progresivne upale desni – PARADONTALNA bolest ). Glavni uzrok upale i razgradnje tkiva oko zuba su bakterije u mekim zubnim naslagama zubnom PLAKU koji se lepi za zube i desni. Kritična mesta, gde se plak brže sakuplja su ivice desni, prostori između zuba, mesto ispod mostova i oko u sađenih zuba. Za zdrave desni i zube obezbedili smo široku paletu četkica za zube, pasti za zube, vode i sprejevi za usta, konce za zube itd.

a) Paste za zube su kozmetički faramceutski preparati kojima se uz pomoć četkice za zube otklanjaju ostaci od hrane, neprijatan miris iz usne duplje, plak. Supstance koje ulaze u sastav pasti za zube su:

  • abrazivna sredstva koja fizički uklanjaju nečistoće i plak.
  • SURFAKTANTI (zahvaljujući njima pasta peni i lakše uklanja nečistoće.)
  • korigensi ukusa
  • PIROFOSFATI – usporavaju stvaranje plaka
  • fluoridi efikasni u sprečavanju kariesa
  • antiplak potensijal imaju: ekstrakti biljaka, soli metala (cinka), fenalna jedinjenja (TRIKLOSAN) koji ima antimikrobna svojstva, sprečava nastajanje gingivitisa, plaka i kamenca) i esencijalna ulja (timitol i eukaliptal), širok izbor pasti za zube, preporuka stomatologa i pomoć farmaceuta će omogućiti da svaki pacijent obezbedi sebi ono što mu najbolje odgovara.

b) Četkice za zube omogućavaju mehaničko čišćenje zuba. One treba da su tako oblikovane da omoguće najbolji pristup svim delovima zuba, da ne oštećuju desni, da nisu premekane ni pretvrde. Apoteka je snabdevena velikim izborom četkica za zube od raznih proizvođača namenjene za jače zube, osetljivije zube, osetljive desni, sa tvrđim i mekšim glavama, poliranju zuba itd. Za kritična mesta kao što su:

  • ivica desni (postoje posebne četkice koje imaju samo jedan snop vlakana, a to su ćubaste četkice)
  • međuzubni prostori mogu biti idealno mesto za za nastanak zubnih naslaga i za to se koriste međuzubne četkice takozvane interdentalne četkice i zubni konci kojih ima takođe veliki izbor od raznih proizvođača

c) Korisna pomagala - dobra oralna higijena traži i negu jezika jer se bakterije koje stvaraju neugodan zadah nalaze i na sluznici gornjeg dela jezika. Za to služi strugač jezika.

d) Vode za usta sprečavaju nastajanje plaka, vrše fluorisanje zuba i tako sprečavaju nastanak kariesa, sadrže ekstrakte biljaka sa antiplak efektom. Deo naše brige su i doba kada su potrebne proteze zuba koje zahtevaju posebnu brigu, čuvanje i čišćenje. Postoji širok izbor šumećih tableta za čišćenje proteza, četkice namenjene za čišćenje proteza, lepkovi za proteze (koji omogućavaju fiksiranje i sigurnost pri nošenju proteza ), kutije za čišćenje i čuvanje proteza.