Način ishrane prema krvnim grupama

Piše: mr. ph Pap Eva

Svi naši preci su pripadali krvnoj grupi 0,  živeli su u ograničenom životnom prostoru, jedući istu hranu , tako da nikakve promene nisu bile neophodne. Sa povećanjem populacije, dolazi do potrage za novim izvorima krupne divljači, a migracije su dovele do pojave varijacija to jest pojave A i B, a kasnije i AB krvne grupe. Kao što smo naveli, krvna grupa 0 je najstarija krvna grupa čiji predstavnici imaju jak imuni sistem, fizički su razvijeni i imaju urodjenu agresivnost. Predstavnici krvne grupe A, prilagodili su se agrarnoj ishrani i načinu života, odlikuje ih kooperativnija ličnost. Osobe s krvnom grupom B priviknuti su na nove klimatske uslove. Krvnu grupu AB karakteriše mešavina osobina A i B grupe, tolerantne su i uravnotežene.

Pripadnike krvne grupe 0 karakteriše aktivan imuni sistem, izdržljiv digestivni trakt i potreba za intenzivnom fizičkom aktivnošću. Ovim osobama odgovara ishrana koja se bazira na proteinima životinjskog porekla a ne odgovaraju joj mlečni proizvodi i žitarice jer se njihov digestivni trakt nije potpuno adaptirao na njih. Ako žele da izgube na težini, treba da ograniče unos žitarica, hleba i mahunarki (pasulj). Gojazne osobe krvne grupe 0 brzo gube na težini prostim isključivanjem pšenice iz ishrane a pored pšenice treba izbegavati i kukuruz, pasulj, sočivo, kupus i karfiol jer ove namirnice kod njih povećavaju telesnu težinu. Namirnice koje treba konzumirati i smanjuju telesnu težinu su: crveno meso, kelj, spanać, brokoli, morske alge. Pripadnici ove krvne grupe mogu efikasno da vare meso jer uglavnom imaju visok sadržaj kiseline u želudcu. Prednost treba dati krtom crvenom mesu, govedini, jagnjetini, ćuretini, piletini i ribi (bakalar, oslić, skuša). Slaninu, šunku i svinjetinu bi trebalo izbegavati. Ulja kao što su maslinovo i laneno imaju pozitivan efekat na srce i arterije i mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Od koštunjavih plodova i semenki, korisni su: bundevino seme i orah. Krompir i plavi patlidžan mogu prouzrokovati zapaljenska stanja zglobova. Od voća, smokve i šljive su veoma korisne. Biljke kao što su nana, peršun i šipak imaju umirujuće dejstvo na digestivni i imuni sistem ovih osoba, dok alou, echinaceau i senu treba izbegavati. Od vitamina i minerala, korisni dodatci u ishrani su kompleks vitamina B, kalcijum (zbog smanjenog unosa mlečnih proizvoda) i jod (Najbogatiji izvori su morska hrana i alge). Osobe krvne grupe 0 karakteriše izdržljivost, samopouzdanje i optimizam. Ovim osobama odgovaraju teške fizičke vežbe inače postaju deprimirani utučeni i gojazni. Vežbe kao što su aerobik, džoging i plivanje omogućuju im emocionalnu ravnotežu i zadovoljstvo samim sobom.

Krvnu grupu A bi mogli okarakterisati kao odgajivača, prvog vegetarijanca sa osetljivim digestivnim traktom, ljude koji se dobro adaptiraju na propisanu dijetu i spoljašnje uslove. Kod njih, najbolji odgovor na stres je – smirenost. Osobama krvne grupe A pogoduje vegeterijanska ishrana – nasledje njihovih predaka zemljoradnika. Za ove osobe je od značaja da jedu hranu u što je moguće više prirodnom obliku, svežu i nepreradjenu. Pošto imaju osetljiv imuni sistem, biološki su predispozicionirane bolestima srca, raku, dijabetesu. Dok osobe krvne grupe 0, sagore meso kao gorivo, osobe krvne krupe A na kraju meso skladište kao mast. Jedući crveno meso, postaju leni i raspolažu sa manje energije. Osim crvenog mesa, do gojenja mogu dovesti i mlečni proizvodi, pasulj i prekomeran unos pšenice. Namirnice koje pomažu smanjenju telesne težine su: soja, povrće, ananas i biljna ulja. Preorijentisanje na vegeterijansku ishranu, trebalo bi započeti menjajući meso ribom nekoliko puta nedeljno, a od mesa dati prednost živinskom u odnosu na crveno meso. Treba izbegavati mesne preradjevine (šunka, viršle, mesni narezak), pošto one sadrže nitrite koji izazivaju rak zelidca kod ljudi sa niskim nivoom želudačne kiseline. Od mlečnih proizvoda pravi izbor za osobe krvne grupe A su jogurt, kefir, kozje mleko i sojini sirevi. Ako patite od alergija ili imate respiratornih problema, konzumirajući mlečne proizvode povećavate količinu mukusa koja je dobra podloga za razne vrste bakterija. Osobama ove krvne grupe najkorisnije je maslinovo i laneno ulje a od koštunjavih plodova i semenki bundevino seme i kikiriki.

U apotekama Apoteke Subotica  stoji vam na raspolaganju bogata ponuda raznih dodataka u ishrani, vitamina, minerala i biljnih čajeva kojima možete prilagoditi ishranu vašoj krvnoj grupi.
Osobe sa krvnom grupom A takođe bi trebale imati uključeno u ishranu kukuruzno brašno, ovas, pirinač i heljdu. Povrće je veoma važna grupa namirnica jer obezbedjuje minerale, enzime i antioksidanse. Papriku treba izbegavati jer smeta osetljivom želudcu osoba ove grupe, takodje i paradajz. Brokoli se veoma preporučuje kao i mrkva, kupus, kelj, bundeva spanać i beli luk koga bi trebalo koristiti u izobilju. Od voća, najbolje je jagodičasto voće, kajsije, smokve i trešnje a od južnog voća ananas i grejpfrut. Od dodataka u ishrani preporučuje se upotreba senfa zbog pozitivnog efekta na imuni sistem. Od biljnih čajeva, koristan je glog kao kardiovaskularni tonik, echinacea i aloa kao podrška imunom sistemu i zeleni čaj zbog svog antioksidacionog svojstva. Kamilica i koren valeriane su odlični u predupredjivanju stresa. Na kardiovaskularni sistem ovih osoba pozitivno dejstvo ima i umereno konzumiranje crvenog vina. Probiotski dodatci ishrani snabdevaju vas “dobrim” bakterijama, uobičajeno prisutnim u digestivnom traktu. Od vitamina u ishrani, trebalo bi koristiti vitamine B, C i E ,a od minerala kalcijum(najbolje kao kalcijum-laktat) i gvoždje. Pošto osobe krvne grupe A ne reaguju dobro na stalna sukobljavanja, neophodno je uvežbati umetnost smirivanja u čemu im pomaze joga i meditacija. Stalan stres može prouzrokovati rak i bolesti srca.

Osobe sa krvnom grupom B imaju jak imuni sistem, uravnotežene su, kod njih treba da postoji ravnoteža izmedju fizičke i mentalne aktivnosti.Oni su snažni i oprezni, odolevaju teskim bolestima savremenog doba(bolesti srca i rak) a čak i kada obole, postoji velika verovatnoća da će im se uspeti suprotstaviti. U stanju su da prožive dug i zdrav život ako paze na sebe i svoju ishranu. Od mesa bi trebali konzumirati jagnjetinu, ovčetinu ili zečetinu, a piletinu i svinjetinu bi trebalo izbegavati. Od morske hrane, prednost treba dati bakalaru, oslicu, skuši i lososu. U poredjenju sa drugim krvnim grupama, ove osobe su jedine koje mogu da uživaju u raznovrsnosti mlečnih proizvoda. Kod njih je maslinovo ulje korisno za pravilno varenje. Većina koštunjavih plodova i semenki se ne preporučuje osobama krvne grupe B. Pasulj bi trebalo uvesti u ushranu a pirinač i ovas su takodje odličan izbor. Od voća, samo urme i kokosov orah treba izbegavati. Paradajz, kao i kod osoba sa krvnom grupom A izaziva iritaciju sluzokože želudca. S obzirom da su ove osobe podložnije virusnim autoimunim oboljenjima, treba da jedu dosta lisnatog povrća koje sadrži magnezijum. Za dodatke u ishrani kod osoba krvne grupe B je osnovno da jačju imunitet na viruse i poboljšvaju funkciju mozga.Pored magnezijuma,  koristan dodatak ishrani je lecitin. Osobe sa ovom krvnom grupom, veoma dobro se suprotstavljaju stresu u najvećem broju slučajeva, jer se manje konfrontiraju od osoba grupe 0 a izdržljiviji su od osoba grupe A. Od fizičkih aktivnosti, preporučuju se aerobik, tenis i borilačke veštine.

Krvna grupa AB je veoma retka (svega 2-5% populacije) i stara je manje od 1000 godina. Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti su: crveno meso, pasulj kukuruz, pšenica. Ako žele da smanje težinu, u svoju ishranu bi trebali uvesti tofu (sojin sir), morsku hranu, mlečne proizvode, zeleno povrće i ananas. Ove osobe trebaju izbegavati dimljeno i konzervisano meso jer takve namirnice izazivaju kod njih rak želudca. Od mesa prednost treba dati jagnjetini, ćuretini, zečetini i ovčetini. Osobe krvne grupe AB mogu koristiti mlečne proizvode pre svega jogurt, kefir, kiselu papriku, sir. Za njih važi isto kao i za ostale krvne grupe, da je maslinovo ulje vrlo korisna namirnica. Od koštunjavih plodova i semenki, treba umereno konzumirati kesten, kikiriki i orah. Sočivo je važna namirnica u borbi sa rakom za osobe krvne grupe AB. Od povrća, koristiti brokoli, karfiol, krompir, celer. Od južnog voća treba izbegavati narandže zbog moguće iritacije želudca. Trešnje, groždje, smokve i grejpfrut su medjutim veoma korisni. Osobe sa krvnom grupom AB treba da koriste morsku so a da izbegavaju biber papriku i sirće. Od biljnih čajeva, korisni su kamilica, echinacea, glog, zeleni čaj i čaj od maslačka. Od dodataka u ishrani, treba koristiti vitamin C, selen, cink (oba samo oprezno!) Od fizičkih aktivnosti preporučuje se: Aikido, thai-chi, golf, joga. Osobe grupe AB su privlačne i popularne, mnogi  duhovni učitelji su pripadnici ove grupe.

U apotekama Apoteke „Subotica”, stoji vam na raspolaganju bogata ponuda raznih dodataka u ishrani, vitamina, minerala i biljnih čajeva kojima možete prilagoditi ishranu vašoj krvnoj grupi.