Gorušica i antacidi

Piše: dipl. pharm. Ibolja Lalić Mezeji

Preobilna, brza, masna, preslatka i previše začinjena hrana veoma često uzorkuje gastrointestinalne tegobe. Pojavljuju se gorušica, nadutost, mučnina i bolovi u želucu.

Osnovni uzrok gorušice je nepravilan rad donjeg sfinktera jednjaka koji se nalazi na mestu gde se jednjak sastaje sa želucem. Sfinkter se otvara da bi propustio hranu ili da omogući podrigivanje, pa se potom zatvori. Ako se sfinkter otvara više puta, ili se ne zatvara dovoljno čvrsto, kiselina iz želuca može da dospe u jednjak i izaziva gorušicu.

Simptomi gorušice su:

  • žarenje u grudima iza grudne kosti koje se javlja posle obroka;
  • bol u grudima kod saginjanja ili kad se legne;
  • pečenje u grlu i pojava vrele, gorke ili slane tečnosti u grlu, i
  • podrigivanje.

Povremena gorušica nije opasna, ali kod dugotrajne, svakodnevne gorušice, želudačna kiselina nagriza jednjak pa može doći do pojave želudačnog čira ili razvoja ozbiljnijih bolesti. Neke namirnice kao što su  čokolada, beli luk, crni luk, kafa, alkohol, pepermint ili pušenje deluju na sfinkter opuštajuće. Svakodnevni stres, takođe, nepovoljno deluje na nerve donjeg sfinktera jednjaka.
Kod povremene gorušice lekari preporučuju antacide koji su blagog dejstva i kupuju se u apoteci bez recepta. Antacidi su bazični anorganski spojevi koji neutralizuju hlorovodoničnu kiselinu u želudačnom soku. Po sastavu su hidroksidi ili alkalne soli aluminijuma, magnezijuma i kalcijuma.

  • aluminijum-magnezijum silikat hidrat (GELUSIL LAK);
  • hidrotalcit-aluminijum-magnezijum-karbonat hidroksi hidrat
    (RUPURUT, RUTACID);
  • kombinovani pripravak sa spojevima aluminijum, kalcijum, magnezijum (GASTAL)
  • aluminijum hidroksid gel-magnezijum oksid (ALTACID)

Indikacije antacida su gorušica kod ulkusa, neulkusne dispepsije i refluksa.

Kalcijev karbonat i natrijev karbonat ( soda bikarbona) deluju brzo ali kratko i dovode do ponovnog, čak i pojačanog lučenja želudačne kiseline. Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, cirozom jetre i bubrežni bolesnici treba da izbegavaju ovaj lek.
Aluminijumove soli izazivaju opstipaciju (zatvor) dok magnezijeve soli deluju laksativno. Kombinacije ovih soli dovode do manje neželjenih dejstva, a još jedna prednost je nastupak brzog i dužeg dejstva.
Hidrotalcit je antacid i antiulkusni lek. Deluje zaštitno na sluznicu želuca. Dejstvo nastupa brzo i traje 75-90 minuta. Mogu ga koristiti i trudnice i deca iznad 6 godina.
Antacidi se koriste po potrebi između obroka 4 puta na dan, ili pre spavanja kada se očekuje bol u želucu. U našoj zemlji su registrovani antacidi u obliku tableta koje se žvaću ili sisaju. Svi antacidi stupaju u interakciju sa mnogobrojnim lekovima, jer se formiraju nerastvorljivi kompleksi pa se smanjuje bioraspoloživost lekova koji bi trebalo da se resorbuju. Zbog ovoga dodatni lekovi se uzimaju 2-3 sata pre ili nakon uzimanja antacida.
Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, srčanom aritmijom, prolivom, opstipacijom, tegobom sa bubrezima, trudnice i dojilje pre upotrebe antacida trebalo bi da se konsultuju sa lekarem.
Apoteka «Subotica» svim korisnicima svojih usluga nudi mogućnost da se pre upotebe nekog od lekovitih preprata protiv gorušice konsultuju sa svojim farmaceutom i preko našeg vebsajta u odeljku “Pitajte našeg farmaceuta”.