Analgetici

Piše: mr. ph Sandra Čupić

Bol je subjektivni osećaj koji je vrlo teško tačno definisati. Obično predstavlja direktan odgovor na štetnu pojavu koja prati oštećenja tkiva, kao što su povreda, upala ili karcinom.
Kod mnogih patoloških stanja povreda tkiva je neposredni uzrok bola ,a to ima za posledicu lokalno otpuštanje niza hemijskih agenasa za koje se pretpostavlja da deluju na nervne završetke tako što ih ili direktno aktiviraju ili povećavaju njihovu osetljivost na druge vidove stimulacije.
Analgetici su lekovi koji se koriste u terapiji bola.Izbor i način aplikacije analgetika zavise od prirode i trajanja bola.S tim u vezi ih možemo podeliti na tri grupe<:/p>

  • Analgoantipiretike
  • Nesteroidne antiinflamatorne lekove (u daljem tekstu: NSAIL)
  • Opioidne analgetike

ANALGOANTIPIRETICI
Koriste se za lečenje bolova manjeg intenziteta i za snižavanje povišene telesne temperature. Antireumatsko dejstvo im je slabije izraženo.Tu spadaju:

  • acetilsalicilna kiselina (ANDOL,ASPIRIN)
  • metamizol (ANALGIN,BARALGIN M)
  • paracetamol (FEBRICET,PANADOL,EFERALGAN)

Acetilsalicilna kiselina(ANDOL,ASPIRIN)  deluje analgetski, snižava povišenu telesnu temperaturu, pokazuje antireumatsko i protivupalno dejstvo i deluje protiv zgrušavanja krvi. Uspešna je u lečenju glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima (upale mišića) i bolova u zglobovima. Male doze (100 mg) upotrebljavaju se za prevenciju srčanog infarkta. Međutim, acetilsalicilna kiselina nije bezazlen lek. Naime, ona često izaziva bolove i krvarenje u želucu. Stoga treba biti vrlo oprezan u primeni acetilsalicilne kiseline pogotovo ako je u pitanju osoba koja boluje od čira na želucu ili gastritisa. Također, acetilsalicilnu kiselinu je najstrože zabranjeno davati deci mlađoj od 12 godina zbog velike mogućnosti da će se javiti  Reyev sindrom.Takodjer se ne koristi pre i posle operativnog zahvata , vađenja zuba kao i povreda koja su praćena krvarenjem  zbog uticaja  na smanjeno zgrušavanje krvi .
Metamizol (ANALGIN,BARALGIN M) se koristi za lečenje jakog, akutnog bola koji ne reaguje na lečenje ostalim analgoantipireticima.Koristi se također  za snižavanje povišene telesne temperature koja ne reaguje na ostale terapijske mere. Naime, metamizol je jedinstven po tome što može sniziti i normalnu telesnu temperaturu dok ostali analgoantipiretici to ne mogu.Ipak, u svetu je uglavnom napušteno terapijsko sredstvo jer može izazvati oštećenje koštane srži i poremećaj krvne slike koje može biti i smrtonosno.
Paracetamol je u terapijskim dozama  lek  izbora.Na umirenje bola i snižavanje temperature deluje podjednako dobro kao i acetilsalicilna kiselina.Ne nadražuje sluznicu želuca pa ga mogu koristiti osobe sa želudačnim tegobama.Mogu ga uzimati i deca u obliku sirupa i čepića.Toksične doze (2-3 puta vece od maksimalnih terapijskih) mogu dovesti do oštećenja jetre.
Analgoantipiretici se vrlo često kombinuju međusobno i sa ostalim lekovima.Česte su kombinacije analogantipiretika s vitaminom C, kofeinom, lekovima za umirenje kašlja ili  lekovima koji smanjuju sekreciju iz nosa. Koriste se najviše u slučajevima prehlada, viroza i gripe te glavobolje i zubobolje. Smisao tih kombinacija jeste pojačati efekte analgoantipiretika te ukloniti neke lokalne simptome prehalde i gripe. Ovakve kombinacije su uglavnom lekovi koje se izdaju bez recepta i tu spadaju npr: CAFFETIN, KOFAN, OLDON, UPSARIN, COLDREX, FERVEX i dr.

NSAIL
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi su medju najviše korišćenim lekovima širom sveta.Često se propisuju kada se pacijent žali na “reumatske”tegobe mišićno-skeletnog porekla, a takođe često se koriste u samolečenju bolova manjeg intenziteta.Danas je na tržištu prisutno preko 50 razlicitih NSAIL i nijedan se ne može smatrati idealnim lekom jer mogu imati značajne neželjene efekte naročito kod starije populacije.
Ti lekovi poseduju višestruko dejstvo:

  • antiinflamatorno (protiv zapalenja)
  • antireumatsko
  • analgetičko (protiv bolova) i
  • antipiretičko (protiv povišene telesne temperature).

NSAIL snižavaju povišenu  a ne menjaju normalnu telesnu temperaturu. Neki važniji primeri NSAIL su: diklofenak, ibuprofen, naproxen, indometacin, piroxikam.
NSAIL su odgovorni za odredjene neželjene reakcije.Neželjeni efekti se naročito ispoljavaju na gastrointestinalnom traktu (dispepsija, dijareja, mučnina,povraćanje a ponekad i krvarenje iz želuca), ali i na  jetri, bubrezima, slezini, krvi i koštnoj srži, kao i kožne reakcije.Postoje i noviji lekovi , selektivniji, sa manje neželjenih dejstava na gastrointestinalni trakt.Kod zdravih osoba terapijske doze su malo opasne po funkciju bubrega ali kod osetljivih osoba mogu izazvati akutnu bubrežnu insuficijenciju. Istovremena primena sa odredjenim  lekovima za sniženje krvnog pritiska (kaptopril, enalapril..)  i nekih diuretika je veoma opasna jer može dovesti do prestanka rada bubrega. Zato ove lekove hronični bolesnici ne treba da koriste bez konsultacije sa lekarom.
Neki od ovih lekova se na tržistu nalaze i kao OTC-preparati, znači mogu se kupiti bez recepta,ali svaki od tih lekova ima propisan način upotrebe i potrebna je konsultacija sa farmaceutom ili lekarom pre upotrebe leka, da bi se izbegli eventualni neželjeni efekti.