Antioxidánsok

Apoteka Subotica

Az antioxidánsok anyagok, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök oxidatív, káros tevékenységétől. A szabad gyökök reaktív kémiai vegyületek a bennük lévő páratlan elektronnak köszönhetően. A szervezetünkben, a sejtekben, a táplálék oxidációja folyamán keletkeznek naponta, a mindennapi élethez szükséges enegia keletkézesekor. Külső szabadgyök források: cigarettafüst, környezeti szennyezők, UV sugárzás. A szabad gyökök felszaporodásának hatására a szervezetben betegségek vagy zavarok alakulhatnak ki: felgyorsulnak az öregedési folyamatok, daganatos megbetegedések és számos más leépülési folyamat kialakulását könnyítik meg.

Az antioxidánsok lehetnek enzim vagy nem enzim természetűek. Meghatározott mennyiségű szabad gyököt szervezetünk le tud győzi saját védekezőképességének köszönhetően. Az antioxidánsképző képesség nem csak öröklődő és nemtől függő tulajdonság, az életkortól és főként az étkezési szokásoktól függ. Bizonyos betegségek kialakulása a táplálkozással nem elegendő mennyiségű antioxidáns bevitelének következménye.

Sok fitokémiai anyag – gyümölcsökből, zöldségfélékből és gabonákból származó anyag – amely kedvezően hat az egészségre és semlegesíti a szabad gyököket.

Milyen hatással rendelkeznek az antioxidánsok?

  • Lassítják az öregedési folyamatokat
  • Csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét
  • Segítik a daganatnövekedés gátlását
  • Csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának esélyét
  • Védenek az agy- és szívinfarktustól
  • Segítenek a méregtelenítésben
  • Védenek a dohányfüst káros hatásainak következményeitől
  • Védenek az ökológia szennyezőktől
  • Védik a szemet a sárgafolt károsodástól

Természetes antioxidánsok

A természetes antioxidánsok közé sorolják a karotenoidokat, melyek közül legismertebb a béta karotén, likopén és a lutein; flavonoidok és izoflavonoidok, A-, C- és E – vitamin, az ásványi anyagok közül a szelén és a cink, Q10 koenzim, gingko biloba, glutation, lipoinsav.

Karotenoidok

A karotenoidok zsírban oldódó festékanyagok, amelyek a narancssárga, sárga, piros, zöld gyümölcsökben és zöldségfélékben (sárgabarack, sárgadinnye, brokkoli, sárgarépa, narancs, spenót) találhatóak.

A legismertebb karotenoidok a béta karotén, likopén és a lutein.

Kifejezett antioxidáns és rákellenes tulajdonságaiknak köszönhetően védenek az állandó UV-sugárzás és más rákkeltő anyagok hatásainak következményeitől.

Béta karotén – fontos szerepet játszik a daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti az érelmeszesedés, a szív- és agyinfarktus esélyét. Szervezetünk saját szükségletei szerint A vitaminná alakítja. Az A vitaminnal szembeni előnye, hogy még túlzott bevitele esetében sem fejt ki káros hatást. A luteinben gazdag (leveles zöldségfélék, spenót, brokkoli, kukorica) táplálkozás jó hatással van a szív- és érrendszerre, véd a daganatos megbetegedésektől és védi a szemlencsét a hályog kialakulástól.

Likopén - tőle piros a paradicsom, a béta karoténtól néhányszor erősebb antioxidáns, az újabb kutatások szerint segíti a prosztatarák, vastagbélrák kialakulásának megakadályozását.

A vitamin

Az A vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, nélkülözhetetlen a szív- és más degeneratív betegségekkel szembeni harcban. Erősíti a szervezet ellenállóképességét, segít a légúti fertőzések elleni küzdelemben, növekedésben, a megfelelő csontszilárdság kialakításában, felelős a bőr, haj, fogak és a fogíny egészségéért. Segíti az aknék gyógyulását és csökkenti a ráncokat.

A legismertebb természetes A vitamin források: halolaj, máj, sárgarépa, tojás, tej és tejtermékek.

C vitamin

A C vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, ami résztvesz a kollagén képződésben (nélkülözhetetlen a sejtnövekedésben és megújulásban), gyorsítja a sebek és égések gyógyulását, segít számos vírusos és bakteriális fertőzés kialakulásának megelőzésében és erősíti a szervezet ellenállóképességét.

Növeli a szervetlen vas felszívódását, vérrögök képződését csökkenti a vénákban.

A legjobb természetes C vitamin források: a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, csippkebogyó, zöldségfélék, paradicsom, paprika.

E vitamin

Hatásos antioxidáns, amely gátolja a zsírok, az A vitamin és a szelén oxidációját. Tokoferolból áll, amelynek 8 fajtája létezik, ezek közül a legjelentősebb az alfa tokoferol.

Fontos szerepe van az LDL („rossz „) koleszterin oxidációjának gátlásában és ezáltal megakadályozza az érelmeszesedés jelentkezését. Csökkenti a szívinfarktus esélyét, a fáradtságot, lelassítja a sejtek öregedését. Megtalálható a búzacsírában, szójában, növényi olajakban, spárgában, leveles zöldségfélékben, és a tojássárgájában.

Szelén

Az E vitamin és a szelén felerősítik egymás hatását. Fontos szerepet játszanak a szívbetegség kialakulásának megakadályozásában, véd a különféle daganatos megbetegedésektől, növeli a férfiak termékenységét, hőhullámokat és más változókorban jelentkező nehézségeket enyhít. A legjobb természetes forrásai: tenger gyümölcsei, búzacsíra, korpa, paradicsom, barnarizs, hagyma.

Néhány tanács étrendjük antioxidáns tartalmának növeléséhez:

  • Gabonafélékhez vagdaljanak epret és kivit
  • Fogyasszanak naponta kétszer gyümülcsöt
  • Kávét, mint antioxidáns forrást, mértékkel igyanak
  • Legyen mindig kéznél tartósított vagy fagyasztott gyümölcs és zöldségféle frappé készítéséhez vagy joghurt ízesítéséhez, ami kellemes desszertként szolgálhat.
  • Paradicsomot használjanak tésztamártások készítéséhez
  • Paradicsommal vagy gombával egyék a kétszersültet
  • Rágcsáljanak szárított gyümölcsöt és magvakat
  • Paprikát, hagymát, sárgarépát és padlizsánt is süssenek rostélyozás alkalmával
  • Ha néha kedveskedni szeretnének maguknak, tegyék azt kis mennyiségű (20g körüli) magas kakaótartalmú fekete csokoládé (www.nestle.hr) élvezetes elfogyasztásával.

Több antioxidánst szeretne bevinni a szervezetébe, fogyasszon minél több színű ételt!

  1. Šarčević Katarina

Fordította: Mr ph Kecsenovics Éva