Vitamini i minerali za dijabetičare

Vitamini i minerali su neophodne materije za odvijanje fizioloških procesa, uključene u metabolizam i stvaranje energije. Potrebno ih je svakodnevno u malim količinama unositi u organizam. Zdravom, izbalansiranom ishranom unosimo optimalnu količinu vitamina i minerala.

Međutim, određene grupe populacije, kao što su trudnice, adolescenti, rekovalescenti  kao i dijabetičari imaju povećane potrebe za određenim vitaminima i mineralima. Osobe sa dijabetesom, naročito sa slabo kontrolisanim nivoom šećera u krvi, često imaju deficit mikronutrijenata. Kod tih osoba visok nivo šećera u krvi dovodi do pojačanog mokrenja koje ima za cilj da izbaci višak šećera iz organizma, ali pri tome dolazi i do ispiranja vitamina i minerala i njihovog pojačanog izlučivanja iz organizma. Mnogi dijabetičari su gojazni i pridržavaju se određene redukcione dijete, koje često mogu da budu deficitarne, pa se kod njih povećano oslobađaju slobodni radikali.

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata koji pomažu dijabetičarima da održe nivo glukoze u normalnim granicama i uspore pojavu komplikacija vezanih za ovu bolest. Ti multivitaminsko-mineralni kompleksi u svom sastavu često sadrže:

Hrom - smanjuje postprandijalno (posle jela) povećanje nivoa glukoze u krvi, poboljšava toleranciju glukoze, smanjuje nivo potrebnog insulina - preporučuje se „debelim” dijabetičarima jer smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. Antacidi i kalcijum karbonat smanjuju apsorpciju hroma.

Magnezijum - omogućava optimalnu funkciju nervnih ćelija i poboljšava proizvodnju insulina u dijabetesu tip II.

Cink - uključen u sintezu, sekreciju i iskorišćenje insulina, takođe ima preventivnu ulogu u sprečavanju propadanja β-ćelija pankreasa, a deficit cinka je povezan sa usporenim zarastanjem rana kao čestim problemom kod dijabetičara.

Selen - antioksidant, neutrališe slobodne radikale, koji se kod dijabetičara povećano stvaraju, ali prevelika količina selena u organizmu zdravih osoba povezana je sa povećanom stopom oboljevanja od dijabetesa.

Vanadium - povećava osetljivost ćelija na insulin.

Koenzim Q10 - antioksidant koji je efikasan u borbi protiv oštećenja prouzrokovanim slobodnim radikalima.

Alfa-lipoinska kiselina - ubrzava metabolizam glukoze, a pored toga povoljno utiče i na ublažavanje bolova, grčeva, utrnulosti i ukočenosti ekstremiteta.

Vitamin C - smanjuje nivo sorbitola (šećera, koji može da se akumulira i izaziva oštećenje oka, nerava i bubrega), nedostatak vitamina C prouzrokuje  povećanu kapilarnu propustljivost i njegovom nadoknadom se poboljšava mikrocirkulacija koja je posebno ugrožena kod dijabetičara.

Beta karoten (prekursor vitamina A) - antioksidans koji štiti ćelije očnih struktura od degeneracije koja je posledica dijabetesne retinopatije, komplikacije dijabetesa koja može da dovede do trajnog oštećenja vida

Vitamin E - poboljšava cirkulaciju u mrežnjači i smanjuje rizik od slepila, takođe olakšava dejstvo insulina.

Vitamini B kompleksa - smanjuju oštećenje perifernih nerava i na taj način sprečavaju pojavu dijabetesne neuropatije. Veća količina niacina (vit B3) može dovesti do naglog pada šećera u krvi. Folna kiselina smanjuje nivo homocisteina, jednog od pokazatelja povećanog rizika od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.

Osim mineralno-vitaminskih preparata dijabetičarima se često preporučuje i uzimanje preparata koji sadrže ekstrakte biljaka.

Cimet - povećava osetljivost telesnih ćelija na dejstvo insulina i povećava pretvaranje glukoze u energiju.

Žen-šen - smanjuje apsorpciju šećera u jetrenoj cirkulaciji, poboljšava transport glukoze, povećava skladištenje glukagena, povećava proizvodnju insulina i broj insulinskih receptora.

Ekstrakt semena grožđa - moćan antioksidant, štiti mrežnjaču oka

Suplementi su potrebni, ali ih treba „pametno” uzimati, odnosno prema savetu i preporukama stručnjaka (farmaceuta i/ili lekara). Apoteka Subotica raspolaže sa velikim brojem preparata u čijem izboru (prema osnovnoj bolesti, stanju organizma i drugim faktorima) mogu da pomognu stručna lica.

Dijetetski suplementi ne mogu niti smeju da zamene lekove za dijabetes koje je propisao lekar, niti su zamena za fizički aktivan stil života, dijetetski režim i samokontrolu nivoa šećera u krvi, koji su obavezan deo lečenja dijabetesa i prevencije njegovih komplikacija.

mr ph Eva Kečenovič

mr ph spec Mika Simišić